”S sätter demokratin ur spel” – infekterade strider om kommunernas oppositionsråd

Publicerad

I flera kommuner i Västernorrland anklagas Socialdemokraterna för att ha lagt sig i valet av oppositionsråd. Ett hot mot demokratin menar kritikerna – ett sätt att stoppa Sverigedemokraterna svarar S.

När oppositionsrådet i Timrå kommun skulle utses häromkvällen frångick Socialdemokraterna praxis att inta lägga sig i valet och lägga ner sina röster. Istället valde man den här gången att lägga sin röst på Moderaternas kandidat, Tony Andersson.

– Det var två olika oppositionsgrupper som lanserade olika kandidater då valde vi att stödja den kandidat som innebär minst möjlighet till inflytande för Sverigedemokraterna säger S gruppledare i Timrå Gunnar Grönberg.

Val 2018 Timrå

Upprört i Härnösand

I valet i Härnösand petades nuvarande oppositionsrådet, Moderaten Anders Gäfvert, från posten trots att partiet är största oppositionsparti. Genom att räkna rösterna hävdar Gäfvert att Socialdemokraterna även där lade sig i valet. Istället blev Centerns Christina Lindberg oppositionsråd.

– Jag trodde det var oppositionen som utsåg sina egna kandidater säger Anders Gäfvert surt till SVT.

Märkligt läge i Övik

I Örnsköldsvik har en annan variant vuxit fram. Där har alliansen gjort upp om en samverkan med Socialdemokraterna, trots det är det Centerpartiets Anna-Britta Åkerlind som får behålla oppositionsrådsposten.

– Nu har ju alliansen både och – dom både har kakan och har ätit upp den säger Göran Wåhlstedt, besviken gruppledare för Vänsterpartiet i Örnsköldsvik.

Olika syn på demokrati

I både Härnösand och Timrå ryter de förlorade parterna om att Socialdemokraternas agerande är ett hot mot demokratin. Varför ska Socialdemokraterna vara med och bestämma vem som ska företräda deras motståndare?

– Jag ser det inte så. Vi har valt att göra den här markeringen mot Sverigedemokraterna, det ser vi som demokrati säger S gruppledare i Timrå Gunnar Grönberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet