S sökte USA-stöd för Afghanistanpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Vid möten mellan Mona Sahlin, partikollegan Urban Ahlin och USA:s ambassadör i Sverige vädjade socialdemokraterna om amerikansk hjälp för att få svenska folket mer positivt till insatserna i Afghanistan.

Det framgår av en diplomatisk rapport som ska släppas av Wikileaks och som Aftonbladet tagit del av. Urban Ahlin sade enligt rapporten att S fått betala ett högt pris för sitt stöd för insatsen i Afghanistan.

Ahlin betonade att S måste kunna förklara för svenska folket varför stödet till FN och Nato är viktigt.

Enligt rapporten föreslog Ahlin att amerikanerna skulle skicka en afghansk regeringsmedlem till Sverige, skriver Aftonbladet.

”Mänskliga historier”

Ahlin ville att denne skulle komma och ”redogöra för mänskliga historier som hur Sverige och Nato:s ansträngningar gör att flickor kan gå till skolan (...) och ser till att talibanerna inte förtrycker folket”.

Mona Sahlin sade sig under mötet den 9 november 2009 vara positiv till insatsen i Afghanistan.

Hon sade också att svenska folket för tre år sedan hade en stark antiamerikansk hållning, men att det ändrats efter president Obamas tillträde.

Enligt ambassadrapporten skulle hjälp från USA underlätta för ett beslut om att utvidga styrkan.

Ahlin förnekar

Ahlin och ambassadörens andreman Robert Silverman träffades den 17 januari 2008. Där deltog också moderaten Göran Lennmarker, då ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Ahlin förnekar att han skulle ha framfört någon begäran om hjälp med att få hit en afghansk minister.

-Det faller på sin egen orimlighet. Det fungerar inte så. Jag är inte så dum att jag tror att en amerikansk ambassad kan få hit en afghansk minister, säger han till TT.

”Jag är politiker”

I rapporten sägs också att Urban Ahlin har bra kontakter och är villig att spela en användbar roll (useful role) angående Afghanistan och Kosovo.

Ahlin tycker inte att det är något konstigt med amerikanernas syn på på honom, eftersom han stödjer den svenska insatsen i Afghanistan.

-Jag är ju politiker för tusan och en del av beslutsmakten.

Artighetsvisit

I en annan rapport, som publiceras i Aftonbladet, från den amerikanska ambassaden, beskrivs ett möte, en ”artighetsvisit” med S-ledaren Mona Sahlin och ambassadören Matthew Barzun den 9 november 2009.

Sahlin informerade bland annat om att hennes parti stödde en fortsatt svensk insats i Afghanistan och att det internationella engagemanget i Afghanistan var ”väldigt viktigt”, eftersom det inte är en amerikansk kampanj som kritikerna påstår.

Upprörd

Ahlin berättar att han innan mötet varit i USA och blivit upprörd över hur amerikansk media hela tiden talade om hur USA skulle vinna kriget i Afghanistan, i stället för hur afghanerna ska göra det.

-Jag var fruktansvärt trött på att höra amerikaner, britter och svenskar berätta varför vi ska vara i Afghanistan. Det är bättre om afghanerna gör det själva, säger han.

Afghan på besök

En dryg månad efter mötet, den 26 och 27 februari kom den afghanske utrikesministern Rangin Dadfar Spanta till Sverige.

I Stockholm träffade han först utrikesminister Carl Bildt. Han besökte också afghaner bosatta i Sverige, träffade riksdagens utrikesutskott, talade på ett seminarium och åt till sist middag med de nordiska utrikes- och försvarspolitiska statssekreterarna.

Ahlin tror att man på den amerikanska ambassaden redan vid mötet visste att den afghanske ministern var på väg till Sverige och att man i rapporten till Washington passade på att försöka framhäva sin egen betydelse.

Detta bekräftas också av utrikesdepartementet. Den afghanske utrikesministerns besök var planerat i god tid innan Urban Ahlin hade sitt möte med andremannen på den amerikanska ambassaden.

Gripen till Afghanistan

I rapporten om mötet med Urban Ahlin tas också ”möjligheten” att Sverige skickar Gripen-plan till Afghanistan upp. Ahlin uppges ha sagt att Socialdemokraterna meddelat den moderatledda alliansregeringen att de inte skulle gå med på något sådant.

Afghaner skulle inte kunna skilja svenska plan från plan från länder som är inblandade i stridsoperationer i Irak, står det i rapporten.

Ahlin bekräftar att referatet är korrekt, men vill i övrigt inte kommentera saken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han inte vet om någon i regeringen frågat Socialdemokraterna om att skicka planen till Afghanistan. Själv har han inte gjort det.

-Jag känner inte till att vi har ställt någon sådan fråga till Socialdemokraterna, säger Reinfeldt till TT i samband med ett besök i Porjus.

TT: Ville ni skicka Gripen-plan till Afghanistan?

-Inte vad jag känner till. Men vi kan ibland föra en dialog med andra partier i olika sakfrågor utan att ha en färdig position. Jag känner inte till vilka kontakter vi har haft eller att det ska ha varit aktuellt.

TT: Har regeringen fått någon förfrågan från USA eller Nato om att skicka plan?

-Inte vad jag känner till. Men återigen, det är inte konstigt om vi för en diskussion om vår närvaro i Afghanistan i ett läge där säkerhetsläget försämrades, till exempel när jag själv var där i början på 2008, säger statsministern.

SVT/Aftonbladet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.