Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hultqvist (S), tidigare försvarsminister, om Sveriges Nato-ansökan och samarbetet med regeringen. Foto: Vlada Cakic/SVT

Peter Hultqvist: Sverige behöver en ”plan B” för Natointrädet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kritiserar regeringen för att inte ha en ”plan B” om Sverige inte kommer med i Nato i samband med Vilniusmötet i juli. Partiet efterlyser bredare nordiskt samarbete för att trygga svensk säkerhet om inträdet dröjer.

– Ska det här vara ett gemensamt projekt för Sverige måste regeringen sätta sig ner med oss och prata klartext om vad man håller på med, säger Peter Hultqvist (S).

De senaste dagarna har det kommit uppgifter om att regeringens plan för ett svenskt Natointräde kan vara på väg att skjutas fram. Istället för att godkännas inför Natomötet i Vilnius i juli, kan det nu bli tal om inträde först i samband med Nato-mötet i Washington i april nästa år, enligt Dagens Nyheter.

Uppgifterna får den tidigare försvarsministern, numera Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, Peter Hultqvist att rasa:

– Det är irriterande och anmärkningsvärt att man ska få den här informationen via media.

”Inget besked från regeringen”

Samtidigt efterlyser nu Socialdemokraterna ett fördjupat nordiskt samarbete för att säkra svensk säkerhet om ett svenskt Natointräde dröjer.

Men även er förra regering och nuvarande regering har ju pratat om att det finns säkerhetsgarantier och att Sverige är tryggt. Nu pratar du om att det måste till mer nordiskt samarbete?

Det finns redan en grund i ett bra nordiskt samarbete inom ramen för Nordefco där vi har flera olika avtal mellan länderna om samarbete. Men det här går att utveckla och fördjupa betydligt.

Enligt Hultqvist handlar det om att man måste få till ett fördjupat försvarssamarbete, planering och övningsverksamhet mellan de nordiska länderna, samt ett fortsatt utbyte av information när det gäller den marina miljön och luften.

Har du fått några besked från regeringen om en ”plan B” om det inte skulle bli så att Sverige går med i Vilnius?

– Absolut inte.

Billström: Målsättningen är Vilnius

I en skriflig kommentar svarar utrikesminister Tobias Billström (M) på Hultqvists kritik:

– Målsättningen är fortsatt att Sverige ska bli medlem i samband med toppmötet i Vilnius i sommar, säger Billström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.