Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) presenterar nyhet på energiområdet vid en pressträff. Foto: Stefan Jerrevång/TT

S vill blåsa på med utbyggnaden av vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ösa på med mer vindkraft, särskilt till havs, och lägger ett antal förslag för att göra det möjligt. Vindkraften ska inte missgynnas i förhållande till andra kraftslag, anser S.

– Vi behöver öka vår elproduktion snabbt, redan under den här mandatperioden måste den öka, säger partiledare Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Det är absurt, hävdar Magdalen Andersson, att regeringen och SD som hon ser det, kraftigt vill försämra förutsättningarna för mer vindkraft. Hon ber statsminister Ulf Kristersson (M) att lyfta blicken ur Tidöavtalet och lyssna på de näringslivsröster som vill se mer elproduktion snabbt, oavsett kraftslag.

– Det är direkt kontraproduktivt att försämra villkoren för vindkraft, säger Andersson och manar regeringen att ”släppa prestigen” i frågan.

Socialdemokraterna begär att regeringen prioriterar de stora projekt för havsbaserad vindkraft som redan är långt fram, backar från försämrade förutsättningar och ger all fossilfri elproduktion lika villkor och snabbar på tillståndsprocesserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.