Torsdag 16 maj. Stefan Löfven, partiledare (S), på besök i Svandammsskolan i Nynäshamn. Foto: Scanpix

S vill ha fem barn färre per klass

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att 4.000 fler lärare anställs. – Stora klasser måste bli mindre, är kravet.

– Från förskoleklass till och med årskurs tre, där vill vi se upp till fem barn färre i varje klass så att läraren får mer tid tillsammans med barnen, säger S-ledaren Stefan Löfven till SVT.

I höstas föreslog partiet en satsning på två miljarder kronor för att minska klasstorlekarna i skolan med fyra till fem elever per klass i förskolan och lågstadiet. Pengarna bör användas till fler lärare i de lägre klasserna, skriver partiledningen i en debattartikel i Aftonbladet.

– För att varje elev ska kunna nå sin fulla potential i skolan måste stora klasser bli mindre, skriver partiledningen i Aftonbladet.

Behövs inte överallt

– Mer undervisningsstöd, mer inlärningsstöd från tidiga år, det är jag också beredd att satsa mer på, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT som svar på förslaget.

Men han anser dock att mindre klasser kanske inte behövs överallt.

– Vi måste ha ett visst utrymme för att lokalt finna det som är den bästa metoden, säger Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.