Foto: Scanpix

S vill ha allmän förskola från två år

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ha en allmän förskola från två års ålder, enligt ett förslag till partikongressen som presenterades i dag. Frågan debatterades i Aktuellt på tisdagskvällen: ”Vi vet att det är väldigt uppskattat av föräldrarna”, sa Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och socialminister Göran Hägglund (KD) sa att det är ”viktigt att det finns ett stöd för de som vill välja någonting annat”.

Det innebär att en familj garanteras plats på förskola ett år tidigare jämfört med dagens regler och att avgiften sänks med 420 kronor – från dagens 1.260 kronor till 840 kronor per månad.

Totalt blir det drygt 5.000 kronor per barn och år. Mikael Damberg, gruppledare Socialdemokraterna och socialminister Göran Hägglund möttes i en debatt i Aktuellt på tisdagskvällen.

– Vi vet att det är väldigt uppskattat av föräldrarna. Vi vet också att de barn som går i förskolan klarar skolan bättre, säger Mikael Damberg.

För att göra förskolan ännu mer tillgänglig vill S också på sikt göra förskolan avgiftsfri.

”Inte statens del att styra”

– Vi ser också att det finns grupper som inte kan eller har rätt av välja förskola i dag. De borde få ökade möjligheter. Genom att sänka avgiften ger vi fler föräldrar den möjligheten, säger Mikael Damberg.

Göran Hägglund håller med om att förskolan är viktig för de föräldrar som väljer det, men tycker inte att det är statens del att styra valet.

– Nu förstår jag att Socialdemokraterna vill använda pengar man inte har för att mota in de barn som inte finns i förskolan vid två års ålder. Barn och föräldrar är olika, och det är viktigt att det finns ett stöd för de som vill välja någonting annat, säger han.

Hoppas locka 5.000 barn

S vill även göra förskolan mer tillgänglig för alla barn oavsett vad föräldrarna gör. I dag gäller minimirätten 15 timmar i veckan. Denna rätt vill S successivt utöka.

– Vi vill successivt utöka denna rätt, sade partiets gruppledare Mikael Damberg tidigare under tisdagen.

Socialdemokraterna vill också avskaffa vårdnadsbidraget, enligt Damberg.

– Det är en främmande fågel i förskole- och jämställdhetsarbetet.

Det handlar om att få in de cirka 5.000 barn per årskull som i dag inte går i förskolan i skolsystemet.

Socialdemokraterna beräknar kostnaden för reformen till mellan 500 och en miljard kronor. 

Förslaget klubbas på partiets kongress i april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer