Foto: SVT

S vill satsa på sjukförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill i sin kommande skuggbudget satsa nära 3 miljarder på sjukförsäkringen.

Partiet vill höja sjukersättningen och slopa arbetsgivaransvaret för andra sjuklöneveckan.

Antalet sjukskrivna fortsätter att öka och ökningen har skett sedan hösten 2010. Det är fler personer som har ett jobb som nu sjukskrivs – men för sjukskrivna  arbetslösa ökar inte antalet utan längden på sjukskrivningarna.

Fler kvinnor än män sjukskrivs och de psykiska diagnoserna ökar.

– Ja, det här visar ju att regeringens satsning har varit ett fiasko säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskott.

Nu föreslår socialdemokraterna i sin kommande budgetmotion att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort,  att ersättningen höjs och att arbetsgivarnas ansvar för den andra sjuklöneveckan slopas. Åtgärderna beräknas kosta omkring 2.9 miljarder kronor.

– Det kommer att leda till att vi kan vända utvecklingen, att färre behöver skaffa privata försäkringar för att få ett skydd, att företagare vågar anställa människor med tidigare sjukdomshistorik, och att vi äntligen kan börja sätta igång med aktiva insatser i stället för att sortera ut folk som är sjuka.

Regeringen är dock skeptisk.  Förslaget hotar välfärden menar man, och avvisar alla tre åtgärderna.

Socialdemokraterna menar sig dock ha ett brett stöd för att förändra sjukförsäkringen.

– Människor litar i dag inte på den sjukförsäkring som vi har, den har mycket lågt förtroende i flera undersökningar, säger Tomas Eneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer