Foto: TT

S-förslag: Miljarder till nybyggnationer

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna vill ge den statliga banken SBAB tre miljarder kronor för att stötta nybyggnationer. Pengarna ska tas från andra statliga bolag.

– Vi ska bygga bort bostadsbristen, säger partiledaren Stefan Löfven på en presskonferens.

Pengarna som SBAB får ska sedan lånas ut till förmånliga villkor till byggbolag eller allmännyttan som vill bygga hyresrätter.

– Detta kan skapa 4000-5000 nya hyresrätter per år, säger Löfven.

De tre miljarderna ska tas från andra statliga bolag som, enligt S, i dag har översoliditet på omkring 10 miljarder kronor. Löfven nämnde Sveaskog som exempel, och uppgav att de miljarderna används bättre om de gör nytta på annat håll.

Löfven försäkrade också att det inte handlar om att staten subventionerar bostadsbyggande.

Enligt Boverkets beräkningar så finns ett behov av att 45.000 bostäder byggs per år, men nybyggnationen ligger i dag på 35.000 per år. Socialdemokraterna tror att ”gapet” på 10.000 bostäder skulle kunna byggas bort med hjälp av SBAB-förslaget och partiets övriga förslag för att få fart på byggandet.

Tidigare i veckan presenterade också Socialdemokraterna ett annat förslag på en så kallad tillväxtmiljard till kommuner med hög byggtakt.

På presskonferensen meddelade man också att ett tidigare förslag om en satsning på studentbostäder ligger kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första maj 2014

Mer i ämnet