Julsill Foto: Scanpix

Så äter du julfisk med gott samvete

Uppdaterad
Publicerad

Mycket sill, lite lutfisk och absolut ingen ål. Så menar i alla fall Världsnaturfonden att vi ska välja till julbordet. I dag kommer deras nya fiskguide.

– Det nya för i år är att vi har odlad fisk med i fiskguiden. Den är märkt med ASC som står för Aquaculture Stewardship Council, säger Inger Näslund, tillförordnad chef för WWF:s vattenmiljöenhet.

ASC-märkningen är en internationell märkning som ska garantera att fiskodlingen är miljömässigt hållbar och att bra arbetsvillkor efterlevs.

– För att odla fisk krävs ju oftast viltfångad fisk för att kunna göra fiskfoder av. Och sedan påverkas ju miljön genom att man skapar dammar för att odla fisken i. Därför är det bra att det finns en standard för odlad fisk också, menar Inger Näslund.

Men är det verkligen ytterligare en märkning vi behöver?

– Jag tror vi får lära oss ASC-märkningen också. Till dess att det blir en entydig ursprungsmärkningen kommer vi att att ge ut vår fiskguide, säger Inger Näslund.

ASC-märkt pangasius kommer att finnas i frysdiskarna under januari nästa år.

Och nu när det lackar mot jul, vad ska vi välja för fisk?

– Sill som är Krav- eller MSC-märkt är absolut det bästa valet. Lutfisken har gult ljus så den ska man vara lite försiktig med liksom laxen. Och ål ska man inte äta alls. Det är en hotad art som vi bör låta bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julen 2012

Mer i ämnet