Foto: TT

Så blir julvädret

Uppdaterad
Publicerad

Julhelgen ser ut att bjuda på relativt klart och vackert väder men den som hoppas på en vit jul kan bli besviken. – Det blir ingen vit jul i hela landet, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Även om det är barmark i stora delar av södra Sverige just nu ser julhelgen 2017 ut att bli relativt snörik jämfört med hur det har sett ut de senaste fyra, fem åren.

Större delen av Norrland, Dalarna, inre Västmanland och Värmland får med största sannolikhet en vit jul medan Öland, Gotland, Smålands sydöstra hörn, Blekinge och västkusten troligen inte får en vit jul.

Åsa Rasmussen tipsar också om att den som ska resa med bil till sitt julfirande borde satsa på att åka på fredagen eller tidigt på lördagen.

– Sen kommer vädret att bli lite besvärligare, med både regn och blåsväder.

Stanna inne-väder på lördag

På fredagen blir det klart väder på många håll i landet och dessutom goda solchanser.

Dan före dopparedagen, på lördag, drar det in både snö och regnväder västerifrån.

Det blir blötsnö i söder och snö i norr och i fjällen räknar man med väldigt blåsigt och dåligt väder.

Soligt och halt

På julafton ser vädret ut att bli bättre, med plusgrader i söder och kallare i norr. Klart och soligt väder kommer vi att få från södra Norrland och uppåt. I söder kan det dock bli mer regn och moln.  

– Och när det spricker upp kan det bli väldigt halt efter lördagens nederbörd. Så se upp på både vägar och trottoarer, varnar Åsa Ramussen.

På juldag ser det ut att bli molnigt i stora delar av landet med en hel del snö i Svealand och södra Norrland.

Milt och klart på nyår

Efter julhelgen väntar fortsatt milt väder i stora delar av landet. Speciellt i söder kommer temperaturen att hålla sig över nollan. Den senaste tiodygnsprognosen pekar också på att nyårsafton ser ut att bli klar och mild.

– Vi får nog räkna med att det milda vintervädret håller i sig ett bra tag till. Kallare väder ser vi ut att få först en bit in i januari, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.