Så får du bäst bilder med mobilen

Uppdaterad
Publicerad

För många har mobiltelefonen ersatt kameran. Den som vill få fina bilder bör dock tänka sig för. Här är några av de bästa tipsen.

Terese Brandwold jobbar till vardags med betydligt proffsigare utrustning men visar oss nu hur man kan få riktigt fina bilder också med mobilen. Det viktiga är att tänka efter innan man trycker av. 

När man ska ha en person eller ett objekt i förgrunden, är det viktigt att tänka på hur det ser ut bakom.

– Testa nya vinklar, tänk på bakgrunden och fota gärna mot ljuset så personen du fotar har ljuset i ryggen, säger Terese Brandwold.

Det sistnämnda tipset att ta bilderna i motljus är oortodoxt, men kan ge betydligt bättre resultat än att ställa personen man vill fota i direkt skarpt solljus:

– Ja, direkt solsken gör lätt att personen kisar och att det blir osmickrande skuggor, säger Terese.

Försök finna det jämna ljuset

Ett bättre sätt att undvika att porträttpersonen kisar är att välja en plats i skuggan. Om man ändå måste fotografera så att personen får ljuset i ansiktet, så kan man be personen att titta ner lite.

Även bildkompositionen är viktig. Man bör inte ha objektet för högt eller lågt i bild:

– En sak som man kan tänka på är att inte placera personen mitt i bilden, utan istället lite på ena sidan enligt gyllene snittets princip, säger Terese och visar med kameran.

Tipsen för semesterbilden

Här kommer några andra viktiga tips och saker att tänka på innan man trycker av:

1. Våga gå nära motivet.

2. Välj vad som måste finnas med i bilden istället för att försöka få med allt.

3. Ha tålamod. ”En bild anländer som en snigel men försvinner snabbt som blixten.”

4. Kom ihåg att vissa kameratelefoner tar bilden först när fingret släppt avtryckaren.

5. Håll kameran stilla. Om du tar bilder inomhus utan blixt är detta jätteviktigt för att få en bra skärpa. Luta dig mot en dörrkarm eller en stol för att få stöd.

6. Låt inte ditt motiv belysas av flera ljuskällor med olika temperaturer, till exempel varm glödlampsbelysning och kallt utomhusljus.

7. Hitta en ”ren” bakgrund. Vid porträttfotografering är det viktigt att inte låta bakgrunden stjäla för stor uppmärksamhet. Undvik att ha saker som sticker upp bakom en persons huvud.

8. Försök att fånga äkta känslor i dina bilder.

9. Var social när du tar bilder. Bagatellisera situationen och tryck av när motivet inte är berett.

10. Sist men inte minst, det bästa rådet som till och med proffsfotograferna tillämpar: Ta en massa bilder eftersom det ökar dina chanser att få några som är riktigt bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.