Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brinnande sopberg och giftiga ämnen i marken – här är det Think Pink lämnat efter sig. Foto: SVT

Så farliga är gifterna från Think Pinks dumpade avfall

Uppdaterad
Publicerad

De ger cancer, hjärt-och lungproblem och påverkar hjärnans utveckling hos barn.

Det handlar om arsenik, bly och gifter – som upptäckts på platser där avfallsföretaget Think Pink dumpat eller grävt ner sopor.

SVT har frågat en expert varför dessa ämnen är så farliga.

– Arsenik är ett av de mest potenta gifterna, och bland de mest cancerframkallande ämnena. Det kan ge hjärt-kärlsjukdom också vid låga nivåer, säger Karin Broberg professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet.

I torsdags väcktes åtal mot elva personer i härvan runt avfallsföretaget Think Pink. Tiotusentals ton osorterat avfall har enligt åklagaren dumpats och i flera fall grävts ner i marken på 21 platser i Mellansverige. Utredarna har på många av platserna hittat tungmetaller som zink, krom, kvicksilver och inte minst bly i marken eller lakvatten.

Think Pink och miljöskandalen

– Bly kan ge ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, högre blodtryck, och framför allt skada barns hjärnors utveckling redan vid låga halter som vi hittar i miljön, säger Karin Broberg.

På flera platser finns också farliga kolväten i halter som utredarna menar betyder risker för människors hälsa och för miljön. PAH är en organisk förening som kan bildas vid förbränning, ibland som sot-partiklar, vilket kan ge lungcancer och hjärtproblem.

”Kan påverka reproduktionsförmågan”

På fler orter har avfallshögar börjat brinna – ofta svårsläckta bränder – där räddningstjänsten inte velat använda vatten, för att gifter från avfall och aska inte skall sköljas ut i omgivning och grundvatten. Där har också oroande nivåer av dioxiner uppmäts i askan.

– De kan ge olika hormonstörningar som kan påverka reproduktionsförmågan och leda till vissa cancerformer, säger Karin Broberg.

Professorn har inte tagit del av utredningen men poängterar att dessa gifter dels i extrema fall med hög dos kan vara akut farliga. Framför allt är det exponering under lång tid som är farlig redan vid väldigt låga nivåer, till exempel via dricksvatten. Dessutom är ämnena minst lika farliga för djur och andra organismer i naturen.

– Detta är kända gifter som både WHO och svenska myndigheter menar att vi så långt möjligt skall få bort från naturen, säger Karin Broberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges största miljöskandal. Så beskrivs turerna kring Bella Nilsson och företaget Think Pink. Foto: Youtube/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet