Advokaten: Så fixar du delad vårdnad om hunden

Uppdaterad
Publicerad

Kan man få umgängesrätt med en hamster? Och vem tar hand om hunden när matte och husse har gått skilda vägar? Djuradvokaten Frida Treschow reder ut vad som gäller för den som vill ha delad vårdnad om husdjuren efter skilsmässan.

Alltfler länder inför lagar som ska hjälpa till i ”vårdnadstvister” om husdjur.

I Spanien infördes nyligen en lag som erkänner husdjur som ”levande, kännande varelser” och som ska göra det möjligt för de som genomgått en skilsmässa att få delad vårdnad om exempelvis en hund eller katt.

Inga liknande lagar i Sverige

I Sverige betraktas husdjur som egendom och de har ingen särställning enligt lagen. Det innebär att de kan nyttjas av båda parterna vid en separation men några juridiska regler om gemensam vårdnad eller umgängesrätt för djur finns inte.

– Det gör att det ofta kan bli krångligt om parterna inte kommer överens, säger Frida Treschow, advokat med djur som expertområde.

Vite möjligt

Det finns dock sätt att skapa juridiskt hållbara överenskommelser om sina lurviga familjemedlemmar.

– Till exempel skulle man kunna komma överens om en vitesklausul, så att den som inte lämnar tillbaka hunden i tid får betala 500 kronor för varje vecka som det dröjer. Men ett sådant avtal kräver en del samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.