Varannan vecka-liv med vovven? I Spanien kan det bli verklighet med en ny lag. Foto: AP

Ny spansk lag kan ge delad vårdnad om hunden

Publicerad

Delad vårdnad om hunden och katten i samband med skilsmässa – det är ett möjligt scenario efter att en ny lag trätt i kraft i Spanien.

Lagen slår formellt fast att husdjur är ”levande, kännande varelser” och inte några objekt. Flera länder har de senaste åren infört liknande lagar och formellt erkänt djur som kännande varelser.

Det innebär att familjerätten måste ta med husdjurens välfärd i bedömningen i samband med skilsmässa. Den som tilldöms vårdnaden måste kunna garantera husdjurets välbefinnande och någon som har historik av vanvård av djur kan nekas vårdnad.

Även delad vårdnad är ett möjligt scenario, om det bedöms som bäst för djurets välbefinnande.

Vill få bukt med relationsbråk

Den nya lagen, som trädde i kraft under onsdagen, kommer även att påverka vem som ärver ett djur i samband med ägarens bortgång.

Lagen bygger på ett förslag från premiärminister Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och regeringskollegorna i vänsterpartiet Podemos. Detta för att få bukt med de bråk som ofta uppkommit i samband med skilsmässor om just den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.