Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se kartläggningen som visar hur migrantgrupper ändrar värderingar efter att ha kommit till Sverige. Foto: SVT/Sverige möts

Studie: Så förändras migranters värderingar när de kommer till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är extremt frihetligt och sekulärt i ett internationellt perspektiv, enligt en undersökning av värderingar och normer som genomförts sedan 80-talet. En tillhörande undersökning visar också hur mycket invandrare som kommit till Sverige ändrat sina värderingar jämfört med sina ursprungsländer. 

– Man är inte kvar där ursprungslandet är, man är någon helt annanstans, säger Bi Puranen, forskare vid Institutet för framtidsstudier.  

World Values Survey kartlägger länders värderingar efter två parametrar: Religiositet/sekularitet och traditionalism/frihetlighet. Sverige utmärker sig som extremt sekulärt och frihetligt.  

– Vi är inte ett mellanmjölksland som ligger i mitten, vi har kommit långt med frihetliga värderingar. Det är ett arbete som pågått i flera hundra år, säger Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey och forskare vid Institutet för framtidsstudier, i Sverige möts.

Studerar också migranters värderingar

Sedan 2018 bedrivs även en svensk sidostudie till den internationella World Values Survey, som kallas Migrant World Values Survey. Den bygger på runt 10 000 intervjuer med invandrare från de sju utomeuropeiska länder som Sverige har tagit emot flest människor från. Studien har hittills bara genomförts i Sverige men många länder har börjat jobba med sina egna versioner, enligt Bi Puranen.

Migrant World Values Survey visar att invandrares värderingar förändras väldigt mycket efter att de börjat leva i Sverige.

– Man behåller sin religion. Nästan alla migranter är väldigt tacksamma över att de kan behålla sin religion. Men man förändrar sina värderingar väldigt mycket, säger Bi Puranen.

”Inget problem med dubbla identiteter”

Invandrarna tillfrågas också om huruvida de känner sig hemma i Sverige och vilket land de identifierar sig mest med.

– När vi frågar våra migranter så trivs man i Sverige, alltså man känner inte av att man inte skulle höra hemma här. Man är stolt över att tillhöra det svenska samhället och samtidigt stolt över sitt ursprung. Man kan mycket väl ha dubbla identiteter, det är inget problem, säger Bi Puranen.

I klippet ovan visar Bi Puranen grafen över länders och migranters värderingar.

Se hela debatten om mångkultur med bland andra Richard Jomshof (SD), Gudrun Schyman (Fi) och många fler i Sverige möts på SVT Play.  

World Values Survey är en internationell studie av värderingar och sociala normer som bedrivits sedan 1981.

Migrant World Values Survey finns än så länge bara i Sverige och är gjord med samma metodik som World Values Survey. Därför kan datan från de båda undersökningarna slås samman och jämföras.

Resultatet av Migrant World Values Survey publicerades 2019 i studien Med migranternas röst. Den subjektiva integrationen.

Andra länder planerar nu att genomföra sina egna versioner av Migrant World Values Survey.

Källor: Bi Puraren och ”Med migranternas röst”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer