Foto: SVT

Så förklarar Romson Auschwitz–kommentaren

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Romsons (MP) jämförelse med flyktingkatastroferna på Medelhavet och förintelselägret Auschwitz skapade en kritikstorm mot vice statsministern. Sent ikväll backade hon från uttalandet och bad om ursäkt. Men gjorde samtidigt en ny tabbe och kallade romer för zigenare – två gånger.

Okunnigt, plågsamt och tondövt är några av kommentarerna på sociala medier efter att Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Åsa Romson jämförde flyktingkatastroferna på Medelhavet med massmorden i nazisternas dödsläger.

”Jag undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz verkligen var och verkligen stod för? Plågsamt att ens behöva fråga”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt på Twitter. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev att jämförelsen var tondöv. Liknande kritik kom från Moderaternas förre partisekreterare Kent Persson, som skrev att han ”var stum” efter Romsons kommentar.

Agenda

Lööf: Historielöst

Även debattmotståndarna i studion hoppade till vid liknelsen.

– Det var ingen bra jämförelse, men jag förstår Åsas känslor, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Annie Lööf (C) menar att Romsons kommentar var historielös och magstark. Folkpartiledaren Jan Björklund säger att liknelsen med förintelsen var osmaklig.

Uttalandet i Agendas partiledardebatt skedde när invandringsfrågan diskuterades och när SVT Nyheters Love Benigh intervjuade Romson efter debatten medgav hon att uttalandet inte var genomtänkt.

– Jag tog till ett kraftuttryck som inte var det bästa, säger Romson.

”Skedde i stundens hetta”

Enligt Romson använde hon uttrycket eftersom hon påverkats stort av de många drunkningsolyckorna när flyktingar från Afrika och Mellanöstern omkommit ombord på farliga båtar under flykten till Europa.

Men när hon skulle förklara vad hon menade snubblade hon på orden.

– I stundens hetta, när man vill ge uttryck för en enorm frustration över det mänskliga brott som sker i Medelhavet så är det svårt att hitta rätt kraftuttryck, säger Romson.

I sin ursäkt trampade hon i klaveret på nytt och kallade romer för zigenare.

– Jag är den första att be om ursäkt om det är någon av de grupper... Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv.

Ursäkten efter ursäkten

Sedan bad Romson via sin pressekreterare om ursäkt för uttrycket zigenare.

Lena Posner–Körösi, ordförande för judiska församlingen i Stockholm reagerade också på uttalandet.

– Vi högtidlighåller just nu att det är 70 år sedan krigsslutet och jag blir oerhört upprörd över den jämförelsen hon gör. Det industriella mördandet som nazisterna genomförde under förintelsen går inte att relativisera, säger Posner–Körösi till Aftonbladet.

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein kallade uttalandet för oklokt.

– I den industrin som fanns under andra världskriget fanns ingen som räddade dem och liknar man saker med förintelsen så förminskar man det som hände, säger Silberstein.

Kort efter debatten skrev Romson följande kommentar på Twitter: ”Ett klarläggande är på sin plats, inget går att likna vid Hitler, upprördheten över döden på Medelhavet tog över”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet