Foto: TT / SVT

Så försöker kommunerna lösa bostadsbristen för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna löser bostadsbristen för nyanlända på olika sätt. Vanligast är att hyra av privatpersoner. I 20 av de 46 kommunerna får de nyanlända gå före i bostadskön.

SVT har frågat de 50 kommuner som ska ta emot flest personer med uppehållstillstånd hur de gör för att få fram bostäder. De 46 kommuner som har svarat använder flera olika lösningar.

– Vi gör allt vi kan för att klara det här. Vi går nu ut med en upphandling för vandrarhem och enklare hotell, vi har också en kampanj ute bland Stockholmarna där vi frågar om någon har möjlighet att hyra ut ett rum eller en lägenhet, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Har vänt sig till privatpersoner

Även i Jönköping har man fått tänka till för att dammsuga kommunen på bostäder.

– Vi har en dialog med privata hyresvärdar, vi ökar byggandet i de allmännyttiga bostadsbolagen, vi har tillfrågat privatpersoner om att hyra ut, sen bygger vi specifikt för den här gruppen. Men en del av det har blivit överklagat och då tar det längre tid, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).                                   

I Lerum planerar man att ställa ut villavagnar. I Linköping hyr kommunen in sig på vandrarhem.

Och i Malmö använder man bland annat gamla sjukhuslokaler.

– Vi tittar på alla alternativ som finns, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Modulplaner har överklagats och försenats

När det så kallade kommuntvånget blev verklighet var det många kommuner som började planera för att bygga modulhus med tillfälliga bygglov. Men på flera håll har den lösningen varit svår att förverkliga i tid.

I Stockholm har planerna på moduler i Beckomberga, Örby och Sätra överklagats av de boende och projekten har försenats med flera månader. Bara ett, i Fagersjö, har blivit byggt och där brann det natten till söndag.

– Jag önskar att alla de här överklagandeprocesserna skulle gå mycket, mycket fortare men vi måste ju ta hänsyn till den lagstiftning som finns, säger Karin Wanngård (S).

Ett annat bekymmer för vissa kommuner är att uppförandet av modulhus kan kräva så omfattande markarbeten att man skulle bryta mot det tillfälliga bygglovet. Därmed skulle modulerna bli olagliga. Det gäller till exempel Täby, enligt kommunalrådet Leif Gripestam (M).

– De saker vi försöker göra krockar med svensk lagstiftning. Därför anser vi att staten måste ta tillbaka frågan och fundera igenom hur man ska lösa det här så att det blir bra, säger han.

”Önskar att regeringen hjälpte oss”

Och han är inte ensam om att kräva mer tid av regeringen. Många vill också se förändringar av plan- och bygglagen.

– När det var som mest dramatiskt hösten 2015 så bad regeringen eller staten oss kommuner att bidra i mottagandet och det gjorde vi gärna. Men nu är det vi som har den svåra bostadsfrågan att hantera och då skulle jag ju önska att regeringen hjälpte oss genom att förändra lagstiftningen så att det blev enklare för oss att bygga snabbt och effektivt, säger Andreas Sturesson (KD) i Jönköping.

FAKTA: Så klarar kommunerna bosättningslagen

De 46 kommuner som har svarat på SVT Nyheters enkät ska tillsammans ta emot 13.200 nyanlända flyktingar i år och 17 680 nästa år. Totalt 30.880 nyanlända fram till slutet av 2017.  Hittills har dessa kommuner ordnat bostäder till 6.450 personer.

På frågan ”Kommer ni att klara ert kommuntal i år?” svarar kommunerna:

  • Ja, helt: 14
  • Till stor del: 17
  • Till viss del: 9
  • Vet ej: 5
  • Ej svar: 1

På frågan ”Kommer ni att klara ert kommuntal nästa år?” svarar kommunerna:

  • Ja, helt: 4
  • Till stor del: 12
  • Till viss del: 8
  • Vet ej: 21
  • Ej svar: 1

För att ordna bostäder tar kommunerna till flera olika åtgärder:

  • 35 av kommunerna hyr av privatpersoner
  • 33 av kommunerna hyr av privatvärdar
  • 27 av kommunerna har modulhus med tillfälliga bygglov
  • 27 av kommunerna anpassar kommunala lokaler, t.ex. äldreboenden
  • 25 av kommunerna hyr hotell, campingstugor eller dylikt
  • 20 av kommunerna ger förtur i bostadskön
  • 15 av kommunerna köper bostadsrätter
  • 12 av kommunerna anger andra alternativ, exempelvis gymnastiksalar, villavagnar, kommunal hyresgaranti, lånelägenheter under etableringstiden eller hyr vandrarhem.

FAKTA: Så gjordes undersökningen

SVT Nyheter skickade en enkät till de 50 kommuner som ska ta emot flest antal nyanlända flyktingar i år. De 50 kommunerna ska tillsammans ta emot 13.900 av de 21.700 nyanlända flyktingar som anvisats till kommunerna enligt den nya bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars i år.

Svarsperioden var 14 till 17 oktober 2016. Av de 50 kommunerna var det 46 som svarade, vilket innebär en svarsfrekvens på 92 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.