Så fungerar prospektering

Uppdaterad
Publicerad

Det är fritt fram att leta efter de guldklimpar som kan lura under marken. Nästan i alla fall. Så här gör du om du vill leta efter metaller.

-Vem som helst får söka undersökningstillstånd, säger Jan-Olof Hedström.

Han arbetar som Bergmästare vid Bergsstaten, den myndighet i Sverige som beslutar om tillstånd för mineralletning.

Men, för att få tillstånd krävs att den som söker uppfyller de krav som Bergsstaten ställer.

-Man måste ha avsikt, anledning, möjlighet och lämplighet, säger Jan-Olof Hedström.

Gäller i 15 år

Anledningen att Bergsstaten ställer krav är att den sökande ska ha ekonomiska resurser, samt skäl för att leta efter mineraler. Privatpersoner får inte heller undersöka områden större än 100 hektar. När ett tillstånd beviljats gäller det i 15 år.

De senaste åren har priserna på metaller ökat kraftigt och därför har allt fler företag sökt tillstånd. Omkring 400 ansökningar lämnas in till Bergsstaten varje år. Av de kommer cirka 20 stycken från privatpersoner.

Beslutet kan överklagas

Den som äger mark där privatpersoner eller företag vill leta efter mineraler har rätt att överklaga beslutet till kammarrätten.

För den som får tillstånd att leta mineraler är det inte självklart att man får rätt att bryta dem. Då krävs något som kallas bearbetningskoncession, vilket ställer nya krav. En eventuell gruvbrytning får inte ha för negativa konsekvenser för miljön och det måste finnas ekonomisk lönsamhet i en framtida gruvbrytning.

-Man ska bevisa att fördelarna överväger nackdelarna, säger Jan-Olof Hedström.

Dessutom måste man köpa eller arrendera marken där en framtida gruva planeras. Arrenderas marken ut har ägaren rätt till den viss ersättning av det som bryts där. 1.5 promille av intäkterna av det som säljs ska gå till markägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.