Resultatet i regionvalet i Västra Götaland. Från vänster: M, C, L, KD, S, V, MP, SD, FI. Källa: Valmyndigheten. Foto: SVT

Så gick valet i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Demokraterna är yngre än två år, men blir näst största parti i Göteborg. Sverigedemokraterna är största parti i Munkedal och regionens framtid är oviss. SVT Väst sammanfattar valnattens viktigaste resultat.

Den stora snackisen i Göteborg är uppstickarpartiet Demokraterna, som på sexton månader gått från noll till 17,2 procent av rösterna.

– Jag är glad att demokratin går att vitalisera så kraftfullt, sa partiledare Martin Wannholt till SVT Väst på Demokraternas valvaka.

Val 2018 Väst

Triumf för uppstickarpartiet Demokraterna i Göteborg

Samtidigt gör Moderaterna ett katastrofval, och backar med 7,8 procentenheter. Jonas Ransgård var hoppfull in i det sista.

– Vi får se hur det ser ut när det är färdigräknat, men än så långt ser det ut som om det finns goda förutsättningar för ett maktskifte, sa han under natten.

Resultatet i Göteborg – katastrofval för M

NMR kommer inte in i Kungälv

I Kungälv har nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, dominerat debatten inför valet. Partiet lyckades inte få något mandat. NMR ingår i kategorin ”Övriga partier”, som i Kungälv fått 0,6 procent.

NMR kommer inte in i Kungälv

Sverigedemokraterna blir största parti i kommunalvalet i Munkedal.

SD blir största parti i Munkedal

Oklart styre i regionen

I regionen är framtiden oviss. Koalitionen mellan allianspartierna och Miljöpartiet som styrt sedan förra valet har tappat sin majoritet, sedan Moderaterna och Miljöpartiet backat. Alliansen har 64 mandat och de rödgröna 65. Även här kan Demokraterna väntas få mandat, men i nuläget ingår partiets resultat i de 4,6 procent som klassats som ”Övriga partier”.

Oviss framtid i Västra Götalandsregionen efter valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet