• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Så gjorde vi undersökningen om bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tittat på bostadsmarknaden på olika håll i landet. Här berättar vi hur undersökningen gick till.

SVT har tittat på slutpriset på villor, radhus och lägenheter på Hemnet under ett års tid, bostäder som sålts från 2019-03-01 till 2020-02-29. Vi har hämtat en mängd data om bostäderna, som exempelvis storlek, utgångspris och adress. För varje bostad har vi sedan räknat ut den totala månadskostnaden för bostaden. Det innebär att vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen, men behöver låna resten, 85 procent, av banken. Vi räknar med en ränta på 1,49 procent och att köparen amorterar 2 procent av det belopp hen lånar.

Dessutom räknar vi ut de skatteavdrag som köparen får göra enligt gällande regler. För beräkningar på skatter och inkomster använder vi 2018 års skattetabell och regelverk. Det gör vi för att 2018 års inkomster är de senaste som är tillgängliga hos SCB.

Till skatt och amortering lägger vi eventuell månadsavgift (för bostadsrätter) och driftskostnad och så får vi en total månadskostnad för bostaden.

Vi var intresserade att se hur många av dessa bostäder som var tillgängliga för ungdomar, dvs där ungdomarna klarade av att betala månadskostnaden. Vi utgick då från Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget där man listar kostnaden för boendet till 36 procent.

Vi tittade sedan just på ungdomars inkomster – den senaste data som finns är data för 2018.

Vi antar att man som ungdom inte vill bo långt utanför stan, så därför har vi bara tittat på lägenheter som har sålts i centralorten i kommunen. Vi jämför den uträknade totala månadskostnaden för lägenheterna med ungdomarnas disponibla inkomst och så ser vi hur många lägenheter i varje kommun där kostnaden hamnar under taket på 36 procent av inkomsten.

Vi har i vår databas drygt 117 000 försäljningar. Dock är det så att i 29 kommuner så såldes det inte en enda lägenhet i centralorten. När vi analyserar data för resten av kommunerna hittar vi 40 kommuner där vår medelungdom, 20-24 år, inte har råd att bo i en enda av de lägenheter som såldes under perioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet