• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så gjordes undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har kombinerat uppgifter från olika källor för att granska vårdens hyrmarknad.

SVT Nyheter har kombinerat uppgifter från olika källor för att granska vårdens hyrmarknad.

Vi begärde ut uppgifter om vilka ramavtal landstingen haft under 2016, samt vilka bolag man gjort direktupphandlingar av under samma år. Dessa uppgifter sammanställdes i en databas tillsammans med uppgifter om bolagens fakturering av landstingen.

Inhyrd personal i vården

På så sätt kunde vi kartlägga fördelningen mellan inköp under ramavtal och direktupphandlingar, och kunde bland annat undersöka direktupphandlingarnas omfattning och förekomsten av helt outnyttjade ramavtal.

Med utgångspunkt från listor över vilka bolag landstingen köpt hyrtjänster från, har vi kunnat kartlägga vilka bolag som ingår i samma företagsgrupper. Vi koncentrerade sedan granskningen till större koncerner som både haft ramavtal och direktupphandlingar under 2016.

Vi har begärt ut dokumentation kring direktupphandlingar på olika håll i landet, och jämfört dessa med aktuella ramavtal. På så sätt har vi kunnat identifiera en rad konkreta exempel där landsting handlat med ett bolag genom direktupphandling samtidigt som ett annat bolag i koncernen haft ramavtal om samma typ av vårdpersonal.

Genom att dessutom begära ut uppgifter om konkreta uthyrningar av enskilda läkare, samt ta fram bolagens kontrollförfrågningar hos Inspektionen för vård och omsorg, har vi kunnat slå fast att det inte är ovanligt att läkare jobbat för flera olika bolag inom samma koncern.

Läs mer om hyrnotan här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet