Foto: TT

Så gör du ditt hem klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Flera av apparaterna som är oumbärliga för oss i vardagen drar mycket energi, men med några enkla knep kan de sluta dra mer än vad som behövs.
– Många gånger handlar det om våra vanor och det behöver inte kosta något att ändra, säger Helena Holm på Energimyndigheten.

Att välja rätt lampa för rätt ändamål eller hålla en viss temperatur i frys och kyl gör mycket för vår energianvändning. De enklaste knepen för att göra våra hem mer klimatsmarta handlar dock om att hålla koll på lamporna och slå på energisparfunktionen på apparaterna, säger Helena Holm, som jobbar på Energimyndigheten.

– Släck lampor i rum där du inte är. Ett annat råd som är enkelt, men som kanske inte så många tänker på är att se till att energisparfunktionen på tv:n och datorn är inställda, i dag när trenden går mot allt större tv-apparater och skärmar kan detta ha stor betydelse.

Dra ut laddare

Ju större en tv-skärm är desto mer energi drar den när den står på. En separat digital-tv-box kan dra lika mycket el som en mindre tv. Fråga därför efter en tv med inbyggd digital-tv-box när du ska köpa ny.

Tänk också på att mobilladdare som är ikopplade i väggen drar energi även när de inte laddar en telefon.

Mest energi drar dock frys och kyl, ungefär 25 procent av all energi som går åt i hemmet.

Du kan spara energi genom att hålla rätt temperatur i apparaterna, kylen ska ha +5 grader och frysen -18. Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.

Frosta också av frysen regelbundet och låt maten svalna innan du lägger in den i kylen.

”Många gånger ger det mervärde”

– Om man bor i villa så är det uppvärmning och varmvattenanvändningen som har allra störst betydelse och då handlar det om att minska behovet av värme och att installera effektiva vattenkranar med bra funktion, säger Helena Holm och fortsätter:

– En vanlig missuppfattning är att det inte har betydelse vad just jag gör. Det handlar inte om att vi ska uppoffra oss eller frysa för att spara energi utan många gånger ger det andra mervärden som med en jämn och behaglig inomhustemperatur får du både bättre inomhusmiljö och sparar på värmekostnaderna.

1. Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.

2. Nya tätningslister runt fönster och dörrar.

3. Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

4. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

5. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

6. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

7. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

8. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

9. Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.

10. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Källa: Energimyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet