Hur ska man göra om man upplever att någon närstående dricker för mycket under jul? Foto: TT

Så gör du om någon dricker för mycket över jul

Uppdaterad
Publicerad

Snaps, glögg och julöl. I juletid finns det en risk att det blir mycket alkohol. Vad kan du göra om någon du känner dricker för mycket under jul? SVT Nyheter har pratat med Magnus Johansson på Alkoholhjälpen.

Hur ska man göra om man upplever att någon närstående dricker för mycket under jul?

– Till att börja med så är det ju en svår fråga om vad som är för mycket. Men om det är så att man blir orolig eller störs av det kan man börja tänka på vad man kan göra. Men man ska inte tänka att någon är beroende bara för att de dricker.

När ska man prata med någon om det?

– Om man märker att någon beter sig på ett sätt som man inte känner är okej kan det vara bra att prata om det.

Hur ska man göra om det känns svårt att ta upp problemet med personen?

– Det är vanligt att man tänker; ska jag säga något? Det kan man absolut göra men det kan vara bra att tänka på hur man säger det. Bäst är att nämna och berätta vad man har upplevt och märkt, utan att försöka vinna någon diskussion eller överbevisa att det finns ett problem.

Är det bra att ifrågasätta?

– Man ska inte argumentera emot. Det räcker med att tanken finns hos personen. Då kommer de förmodligen att tänka på det även om det inte märks direkt.

Vad ska man helst undvika?

– Det är sällan bra att dra igång en stor diskussion som man försöker vinna. Framförallt inte om man själv också har druckit. Då är det bättre att vänta till ett annat tillfälle.

– Försök istället bidra med att föreslå andra aktiviteter som inte innefattar alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.