Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör professor Jovanna Dahlgren förklara hur övervikt funkar. Foto: SVT

Experten: Så tidigt grundläggs övervikt

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer det sig att en del människor lägger på sig vikt och andra inte? Det avgörs av många olika faktorer och mycket grundläggs redan under de första levnadsåren.

En central orsak till övervikt är hur mycket kalorier man äter och gör av med, men vi har väldigt olika förutsättningar för att lägga på oss av dessa kalorier. Tendensen att bli överviktig avgörs till stor del av gener och andra omständigheter under en människas första år i livet.

Generna avgör till exempel både hur mycket fett kroppen sparar och hur stor aptiten är, enligt professor Jovanna Dahlgren, som är chef för avdelningen för pediatrik vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

–Du kan inte berömma dig själv att du råkar vara en sådan person som har disciplin, du kan bara tacka dina föräldrar att det råkade bli en sådan gensammansättning, säger hon.  

Studerar orsaker till barnfetma

Jovanna Dahlgren forskar bland annat om barnfetma. Tillsammans med en grupp forskare driver hon en studie som följer nästan 3000 nyfödda barn upp till vuxen ålder. Barnen befinner sig just nu i skolåldern. Forskarteamet har bland annat tittat på mammans bröstmjölk, barnets navelsträngsblod och tarmflora för att få veta mer om varför en del barn blir överviktiga.  

Tarmfloran viktig

Tarmfloran, alltså bakterierna i tarmen, grundläggs redan under en människas första år i livet. Studier har visat att tarmfloran har inflytande över människors förutsättningar för att bli överviktiga, berättar Jovanna Dahlgren.  

–Det har gjorts experiment där avföring från överviktiga råttor har planterats in i normalviktiga råttor. Den nya tarmfloran gjorde även den normalviktiga råttan överviktig, säger hon.

Avråder från jojo-bantning

Jovanna Dahlgren framhåller att det är viktigt att äta hälsosamt och röra på sig för alla – oavsett vikt.

–Och att inte gå till överdrift. Överdrifterna gör att du går ner lite grand, om du till exempel bantar, men sen går upp mer än tidigare. Det ger tvärtom en risk att gå upp ännu mer i vikt. Så jojo-bantning avråder vi verkligen från, säger hon.

I programmet ”Mötet” träffar Biggest loser-vinnaren Michael Fridebäck kroppsaktivisten Karin ”Kajjan” Andersson för att diskutera fetma och stigmatisering av överviktiga. Se hela programmet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mötet

Mer i ämnet