Så håller din mobil så länge som möjligt

Publicerad

Det bästa för miljön är att använda mobiltelefoner så länge som möjligt. Ett sätt att få den att hålla längre är att ta hand om batteriet – till exempel bör ett batteri inte laddas helt, det gör att det åldras snabbare.  

– Mellan 50 och 80 procent är bäst för batteriet, säger Rakel Wreland Lindström är professor i kemiteknik på KTH.

Dessutom bör man inte ladda mobilen när det är kallt eller, för den delen, förvara den varmt. 

– Hög temperatur åldrar också batteriet. Ha den inte i solen, i en het bil, eller i fickan, säger Rakel Wreland Lindström. 

Enligt Alexandra Wu, teknikexpert på miljöinstitutet IVL, är det bästa för miljön att använda en produkt så länge som möjligt innan den återvinns. För att förlänga livslängden är hennes tips att köpa en mobil med uppdaterad hårdvara.  

 – Det innebär att telefonen kan klara uppdateringar av mjukvara under så lång tid som möjligt. 

Maximera användningen

När mobilen inte längre är värd att reparera är det viktigt att återvinna den. Men enligt Alexandra Wu kan det vara bra att först kolla om din telefon ändå kan ha värde på andrahandsmarknaden. 

– Du kan kolla på tillverkarens och återförsäljares hemsidor om de köper tillbaka dem och vad de i så fall betalar, det finns också olika företag som köper in begagnade telefoner och säljer vidare som kan ge uppgift om pris. 

I videon får du tre tips på hur du får mobilbatteriet att hålla längre! 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.