Det nyrenoverade häktet Kronoberg har varit hem för den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov de senaste månaderna. Foto: TT

Så har Akilov det i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Snart har tio månader gått sedan fem människor miste livet på Drottninggatan. Månader som den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov tillbringat isolerad på häktet Kronoberg i Stockholm.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov sitter häktad med sekundbevakning, vilket innebär att häktesvakter övervakar honom dygnet runt genom en glasruta in mot cellen. Bland annat på grund av en bedömd risk för självmord.

Stränga restriktioner

Under tiden i häktet har Akilov haft fullständiga restriktioner. Det innebär framför allt att 39-åringen hålls helt isolerad från övriga intagna och att han därför har han fått tillbringa i stort sett all tid inlåst i sin cell.

Terrordådet i Stockholm

”Aggresiva tendenser”

Kriminalvården kommenterar inte enskilda intagna. Men enligt dokument som SVT Nyheter tagit del av har Rakhmat Akilov vid flera tillfällen ”visat på aggressiva tendenser”. Enligt de särskilda instruktionerna ska man vid kontakt med den intagne, till exempel i samband med att celldörren öppnas, vara minst fyra kriminalvårdare. Minst en av dem ska då vara beväpnad med både teleskopbatong och pepparspray.

Mer personal

Relativt nyligen ska Akilov, enligt Expressen, ha flyttats till en avdelning där han även kunnat uppehålla sig i en anslutande korridor. Fortfarande under sekundbevakning och med ännu mera häktespersonal på plats.

Successivt har dock restriktionerna lättats något. I september beslutades att Akilov bland annat skulle få läsa tidningar, lyssna på radio och titta på tv. Han fick även rätt att ha kontanter, så att han under bevakning kan handla i häktets kiosk.

Nej till översättningspenna

Senare ska Akilov enligt Aftonbladet även ha fått tillstånd att ha en spelkonsol i sin cell. Enligt dokument som SVT Nyheter läst, sade Kriminalvården vid årsskiftet nej till 39-åringens begäran att få ha en digital översättningspenna i cellen. Detta eftersom den ”har lagringsmöjligheter, vilket skulle kunna äventyra säkerheten i häktet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet