De röda länen vill avsätta Anna Kinberg Batra som M-ledare, de gröna ger henne sitt stöd. Foto: Kalle Fürst/SVT Grafik

Lista: Här är länen som vill avsätta Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har elva moderata länsförbund samt Stockholms stad krävt att partiledaren Anna Kinberg Batra byts ut. Bara under torsdagen har fem distrikt meddelat att deras förtroende för M-ledaren är förbrukat.

Bollen sattes i rullning redan i våras när Christian Gustavsson, ordförande i Moderaterna i Östergötlands län, gick ut och krävde Anna Kinberg Batras avgång. Under onsdagen slöt Stockholms län, Dalarna, Västerbotten och Uppsala upp bakom avgångskravet trots att det bara är drygt ett år till valet.

På torsdagsmorgonen ställde sig ytterligare ett förbund bakom, Gotland, och vid lunchtid meddelade såväl Örebro som Södermanland att de sällar sig till kravet att M-ledaren ska kliva åt sidan. Senare under eftermiddagen uppgav även Moderaternas förbund i Stockholms stad och Västernorrland att de saknar förtroende för Kinberg Batra, och på kvällen även Östergötland.

Moderaterna i Kronoberg ska ta beslut efter ett möte i helgen.

Många länsförbund stödjer Kinberg Batra

Samtidigt är det många länsförbund som fortfarande ger Anna Kinberg Batra sitt stöd. Det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort. Nio moderata länsförbund vill att Batra stannar på sin post.

”Vi har förtroende fram till att vi meddelar något annat”, svarar Gävleborgs län.

Skånes moderater är splittrade i frågan om Anna Kinberg Batra ska vara kvar som partiledare, men en majoritet stödjer henne.

– Det är naivt att tro att det blir frid och fröjd i partiet om vi byter ut henne, säger Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman, till SVT Nyheter. Han menar att partiledarfrågan skadar partiet.

”Tråkigt med det här krypskyttet”

Även i Halland har Anna Kinberg Batra fortfarande stöd av sina partikamrater.

– Jag tycker det är tråkigt med det här krypskyttet. Jag ser inte att det finns någon rimlig chans att få fram någon annan kandidat, säger Michael Svensson, halländsk riksdagsledamot och tidigare förbundsordförande för Moderaterna i Halland.

– Vi måste ge henne support och stöd. Det är ett lagarbete, fortsätter han.

Hallandsmoderaternas nuvarande förbundsordförande Mikaela Waltersson, svarar att det inte finns några avgångskrav på Kinberg Batra i dagsläget.

Fakta

FAKTA – så tycker länsförbunden

Vill byta partiledare:

Stockholms län

Dalarna

Västerbotten

Uppsala

Gotland

Örebro

Södermanland

Stockholms stad

Västernorrland

Östergötland

Jämtland

Vill att Kinberg Batra stannar:

Blekinge

Gävleborg

Halland

Kalmar

Norrbotten

Skåne

Värmland

Västmanland

Västra Götaland

Jönköping

Ännu ej beslutat:

Kronoberg (beslut efter möte i helgen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.