Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här återförenas baletteleverna med sin lärarinna. Foto: Rebecka HaglundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så hjälpte hon baletteleverna att fly från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Barnen på balettskolan i Charkiv hamnade mitt i kriget och vägen därifrån var livsfarlig. Deras balettlärarinna befann sig i Sverige men skapade en plan för att rädda dem.  

Eugenia Iashchuks telefon är fylld av meddelanden från panikslagna barn. När vi möter henne första gången har det gått en vecka sedan Ryssland invaderade Ukraina och hennes elever hamnade mitt i ett brinnande krig. 
 
– Hon skriver att bomberna faller runt henne, säger Eugenia Iashchuk och visar meddelanden från en av eleverna. 
 
“Om vi dör imorgon vill vi att du ska veta att du var en fantastisk lärare” står det i ett annat. 

Eleverna går på balettskolan i Charkiv, samma skola som Eugenia själv gått på, först som elev och senare som lärarinna. Nu arbetar hon med internationella dansuppdrag och är sedan en tid tillbaka bosatt i Sverige.   

– Men varje sommar har jag återvänt till Charkiv för att undervisa eleverna på skolan och träffa mina föräldrar, säger Eugenia Iashchuk.  

Vägen ut är livsfarlig  
 
När kriget bryter ut bestämmer hon sig för att försöka hjälpa de omkring 1000 eleverna på balettskolan i Charkiv att fly från de ryska bomberna.  

– De har ingen mat, inget rent vatten och ingen elektricitet. Det är fruktansvärda förhållanden och vägen ut ur Charkiv är livsfarlig, säger hon.  

Med hjälp av det kontaktnät hon byggt upp under sina internationella uppdrag börjar hon skissa på en flyktplan. Bussar, boende och volontärer ordnas för att ta hand om eleverna. 
 
– Vi har en lista över var alla elever befinner sig, vilka som ska med och hur de ska plockas upp, säger Eugenia Iashchuk.  

Behovet av hjälp är stort och flera hundra av eleverna och deras anhöriga skriver upp sig på listan. Redan några dagar senare står den första bussen med elever på gränsen mot Polen.  
 
– Inget barn ska behöva uppleva detta, säger Eugenia Iashchuk.  
 
I dokumentären Ballerinan från Charkiv skildras elevernas flykt och Eugenias kamp för att rädda dem.   
 

Dokumentären finns redan nu att se på SVT Play och sänds i SVT2 den 24 maj klockan 22.00.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.