Balettläraren Eugenia skickar hjälp till sitt hemland

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av humanitär hjälp i Ukraina är stort efter den ryska invasionen. Balettläraren Eugenia Iashchuk oroar sig för sina elever och sin familj i hemstaden Charkiv.

– Det är ont om mat och på flera håll är de utan elektricitet. De förtjänar inte det här, säger hon.

Från Stockholm försöker balettläraren Eugenia Iashchuk och andra frivilliga att göra vad de kan genom att skicka hjälpsändningar. Via telefon och meddelanden håller hon kontakt med sina elever och sin familj som finns kvar i Ukrainas näst största stad Charkiv.

– De har ingen mat och ingen elektricitet. Det här är ingen konflikt mellan två länder utan en konflikt mellan allt som är gott och allt som är ont här i världen, säger hon.

Kriget i Ukraina

”Sluta bomba mitt land”

Den svenska regeringen meddelade under tisdagen att man avsatt en halv miljard kronor i humanitärt bistånd till Ukraina. Det är dock svårt att få hjälpen att nå fram.

– Det finns inga säkra vägar, säger Eugenia Iashchuk.

Hon visar en video som hennes pappa skickat på ett sönderbombat hus i hemstaden Charkiv.

– Jag vill bara att de ska sluta bomba min stad, mitt folk och mitt land. Vad ska vi lära våra barn? Hur kan vi lära dem att vara snälla och visa på något gott i världen om allt det här händer inför deras ögon? De har redan så många trauman och svåra upplevelser bakom sig. Det här måste få ett slut!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet