Se hur AI kan sänka människors levnadsstandard och varför kvinnor löper större risk att förlora sina jobb. Foto: Ur: Dokument utifrån: AI – hot eller möjlighet?/SVT

Så kan artificiell intelligens öka inkomstklyftorna i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens eller AI, kommer att ta över många arbeten i framtiden. Trots att forskare tror att nya yrken kommer tillkomma så finns det risker med den snabba teknikutvecklingen.

– Flera forskare argumenterar för att automatiseringen kan leda till ökad arbetslöshet och inkomstklyftor, säger Elena Raviola, professor vid Göteborgs universitet.

Redan nu sker förändringar i många arbeten på grund av ny teknik. I SVT:s “Dokument utifrån: AI – hot eller möjlighet” ges exempel på vilka yrkesgrupper som riskerar att försvinna till följd av automatisering, ett av dem är butikspersonal.

 – Handeln står inför en stor automatisering, samtidigt ser vi ett ökat intresse för personliga relationer och service. Arbeten som kräver interaktion med andra människor är svårare att ersätta. Utifrån mina studier så tror jag mer på en framtid där det finns ett samarbete mellan människa och maskin, än att maskinerna tar över arbeten helt, säger Elena Raviola, professor i business och design vid Göteborgs universitet.

Ökad arbetslöshet

I december visade Arbetsförmedlingens statistik att arbetslösheten i Sverige på ett år stigit från 6,9 till 7,2 procent. En av anledningarna bakom ökningen anses vara teknikutvecklingen med digitalisering och artificiell intelligens som ställer nya krav på arbetstagare.

– Flera forskare argumenterar för att automatiseringen kan leda till ökad arbetslöshet, förflyttning av arbetstillfällen och ökade inkomstklyftor i samhället, säger Elena Raviola.

Hon förklarar att utvecklingen av AI kan jämföras med de tidigare revolutioner som ägt rum på arbetsmarknaden, som exempelvis industrialiseringen och datoriseringen.

– Alla tidigare industriella revolutioner har lett till att arbeten försvunnit – men att desto fler tillkommit. Vilka arbeten som kommer tillkomma är svårt att säga eftersom vår förmåga att föreställa oss framtiden är begränsad av den verkligheten vi lever i idag, säger Elena Raviola.

Fler aspekter spelar in

Allt eftersom utvecklingen av AI går framåt kan även arbeten som utförs av välutbildade människor tas över när maskiner börjar förstå och lösa problem på egen hand.

– Vilka arbeten som kommer att försvinna beror inte enbart på tekniken, även andra samhällsaspekter spelar in, till exempel hur olika yrkesgrupper är organiserade och vilken status de har i samhället. Flera studier förutsäger att många arbetsuppgifter som idag utförs av högt utbildade personer kommer att automatiseras. Detta betyder dock inte att dessa yrkesgrupper kommer att försvinna, eftersom andra sociala och politiska faktorer påverkar utvecklingen.

– Vi kommer dessutom ställa oss frågan om vi verkligen vill ersätta vissa yrken med maskiner.

Vill du veta mer om hur AI kommer att påverka människan? “Dokument utifrån: AI – hot eller möjlighet” går att se redan nu på SVT Play eller i SVT2 söndag den 2 februari klockan 22:00. 

FAKTA: Det här är AI

AI är en förkortning av artificiell intelligens. 

Det kan syfta antingen på intelligens som tillskrivs ett datorsystem, eller på forskning om konstruktion av sådana intelligenta system. 

AI vill efterlikna den mänskliga hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap, förstå språk och så vidare. 

Källa: Nationalencyklopedin 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.