Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se dammen bävrarna byggt i Skinnskatteberg. Foto: En vildare värld/SVT

Så kan bävern bidra till att återställa våtmarkerna

Publicerad

Mindre växthusgaser och ökad biologisk mångfald – att återväta våtmarker kan ha flera fördelar för miljön. Och där kan den svenska bävern vara till stor naturlig hjälp.  

– En liten damm kan svämma över flera hektar mark och sätta igång alla möjliga processer, säger Frauke Ecke, forskare vid SLU, i SVT:s En vildare värld.

I och med flera uppmärksammade aktioner har våtmarker tagit en allt större roll i klimatdebatten det senaste året. I början på november meddelade regeringen att 200 miljoner kommer att avsättas i permanent stöd till att återställa och anlägga våtmarker.

Våtmarker är en viktig pusselbit i Sveriges utsläpp. Genom att återväta våtmarker som innehåller torv minskar utsläppen av växthusgaser, eftersom torv har förmågan att binda bland annat koldioxid.  

Enligt Naturvårdsverket rapporterades 2021 ett utsläpp på 11,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter från dränerad våtmark. Det överstiger de årliga utsläppen från personbilstrafiken och motsvarar 25 procent av Sveriges totala utsläpp.

Bävern återskapar våtmarker

I SVT:s En vildare värld beskrivs det senaste århundradets återplantering av bävrar i Sverige som en framgångssaga – både för våtmarkerna och för den biologiska mångfalden. Bävern har förmågan att återskapa dammar, våtmarker och vattendrag. 

– Bävern är Sveriges motsvarighet till den afrikanska elefanten. Den har en otrolig påverkan på sin omgivning, säger Frauke Ecke, forskare vid SLU. 

Se En vildare värld torsdag den 15 december klockan 21:00 i SVT1, eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.