Honungsört är en av de växter som bin och humlor gillar. Rödklöver, sälg och tistlar är också populära. Foto: Svenska bin

Hjälp humlor och bin och öka pollineringen

Uppdaterad
Publicerad

Bin och humlor hotas av sjukdomar, bekämpningsmedel och brist på mat i form av blommande växter. En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller odlade bin. Utan pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter. Men läget är inte hopplöst. Det finns mycket man kan göra för att hjälpa till att öka antalet bin och humlor och därmed pollineringen. Här är några tips.

Skapa bon till vilda bin

Skapa boplatser för de vilda bina och humlorna där honorna kan lägga sina ägg. Så kallade bi-batterier eller bi-hotell kan bli enkla bostäder av ihålig bambu som man hänger upp i en buske. En uppochnedvänd lerkruka med mossa och gräs kan också fungera som bostad åt en humla.

Plantera växter med mycket nektar

Kryddväxter som timjan och rosmarin lockar pollinatörer. Blanda sommar- och höstblommor så att det finns mat under hela säsongen. Hagtorn, hägg, kaprifol och schersmin är binas favoriter bland buskarna. Solhatt, temynta, lavendel och salvia  är populära perenner. Vallmo, väddar, tobak och malvor kan vara attraktiva ettåriga sommarblommor.

Sluta städa

Många ogräs är populära bland bina, som tistlar och baldersbrå. Låt maskrosor och vitklöver stå kvar i gräsmattan. Spara gamla träd och stubbar som kan bli bostäder åt pollinatörerna. Låt ett hörn av trädgården vara skräpigt och ostört för att skapa en skyddad miljö för bin och humlor.

Anlägg en vildäng

Ängar innehåller en mångfald av blommor med nektar och pollen. Humlor gillar särskilt ärtväxter som är rika på protein, som käringtand, vicker och vialer.

Enkelblommande växter som prästkrage ger en bra landningsbana och gör nektarn mer lättillgänglig.

Man kan hyra en andel i en bikupa om man vill främja pollinering och öka skörden av frukt och bär. Foto: Apinordica

Köp en andel av en bikupa

Köp in dig i en del av en bikupa och få burkar med honung tillbaka. Du kan följa hur kuporna ändrar vikt i realtid. Vissa dagar kan ett bisamhälle öka 10 kg.

Gör en fjärilsrabatt

Anlägg en doftande fjärilsrabatt med fjärilsbuske, martorn och kärleksört och du får samtidigt njuta av de vackra amiralerna, blåvingarna och citronfjärilarna. Låt ett undanskymt och soligt hörn i trädgården bli barnkammare åt fjärilslarver. Blommande ogräs ger tidig mat åt hungriga fjärilar som övervintrat. 

Skaffa ett fågelbad

Uppskattas av fåglarna – och av både bin och fjärilar.

Odla eko-reko eller välj ekologiskt i butiken

Undvik att använda bekämpningsmedel i din egen trädgård, även om de finns att köpa i handeln.

Bli fadder

Sponsra en lantbrukare att odla 200 kvadratmeter blommande växter som rödklöver och honungsört som ger föda åt de vilda bina.

Starta en biodling

Ta kontakt med en lokal biodlarförening och gå en kurs för nybörjare som oftast arrangeras ihop med ett studieförbund.

Hyr in ett bisamhälle

Hyr ett bisamhälle från en biodlare. Biodlarnas riksförbund har instruktionsfilmer för biodlare, lantbrukare och trädgårdsodlare.

Miljödiplomera din koloniförening

Kom överens med dina grannar om gemensamma regler för ekologisk odling och kompostering och förbättra arbetet för miljön i hela föreningen.

En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller tama bin. Utan pollinatörer blir det mindre skördar, sämre utveckling och smak av frukt, bär och nötter.

Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor. Även fjärilar, vilda bin, blomflugor, vissa skalbaggar hjälper till med pollinering.

Pollinering betyder att pollen flyttas från växtens ståndare till pistillen för att befrukta växtens fröämne. Det leder till att nya frön skapas som kan bli nya växter.

Nästan alla blomväxter behöver hjälp med pollinering från olika insekter, men några tar hjälp av vind eller vatten.

Bin besöker inte blommorna för att hjälpa till med pollineringen utan för att hämta mat. De lever av nektar och pollen från blommor på olika växter. Nektar innehåller socker och ger bina energi till att orka flyga och bygga bon. Pollen är fullt med protein och samlas in som mat till larverna och de vuxna bina. Bin kan samla pollen i klumpar på benen eller i pälsen på magen. Det går åt mycket pollen för att samla tillräckligt med mat till de nya larverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.