Så kan oseriösa aktörer förstöra ditt ansikte med fillers och botox

Uppdaterad
Publicerad

Vävnadsdöd, synnedsättning, fula ärr och långvarig förlamning. Den som går till fel behandlare kan få betala ett högt pris om något går fel vi med fillers och Botox.

Att fylla ut läppar och att forma om näsor och hakor med hjälp av fillers har blivit allt mer populärt. Likaså behandlingar med botulinumtoxin, tex botox, som slätar ut rynkor.

Det gäller dock att gå till en behandlare som har gedigen kunskap i hur man sätter sprutorna rätt. Och någon som kan sätta in rätt åtgärder om  något går snett.

I videon ovan berättar medicinreporter Josefin Lennen Merckx om riskerna med botox- och fillerinjektioner.

Vi vill varna för obehagliga bilder.

Fillers och botox effekter på vävnader

Fillers: Injektion av permanent eller icke-permanent vävnadsfiller som innebär att ett utfyllande ämne sprutas in i vävnaden för att påverka form och hudkontur.

Nervgiftet botulinumtoxin: bryter kontakten mellan nerver och muskler. När det används i skönhetssyfte injiceras det i ansiktet för att minska aktiviteten i ansiktets mimiska muskler så att rynkor slätas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.