Foto: TT

Så känner man igen en metanolförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnad på att bli förgiftad av ”vanlig alkohol”, så kallad etanol, och det som kallas träsprit – metanol, men symptomen för båda tillstånden kan vara svåra att upptäcka.

Den som dricker för mycket alkohol riskerar att ”däcka” – det vill säga somna. Har man då fortfarande alkohol i maginnehållet som kroppen fortsätter att ta upp under tiden man sover så ökar risken för alkoholförgiftning. Men det är svårt att skilja på om personen ifråga bara “fått för mycket” och somnat – eller om hon han/hon befinner sig i ett livsfarligt tillstånd.

– Det går inte att se skillnaden på någon som fått för mycket eller som är förgiftad om inte personen blir blå i ansiktet, säger överläkare István Scabó vid Beroendecentrum Stockholm till SVT. Får man inte någon som helst kontakt så tycker jag det är värt en tur till läkare.

Slår ut andningen

En alkoholförgiftning kan slå andningen, och då ökar risken att den förgiftade avlider av kvävning om maginnehåll fastnar på vägen. Scabó rekommenderar att man placerar personen i framstupa sidoläge och ringer ambulans.

– Att försöka framkalla kräkning i det läget kan göra situationen än mer farlig, säger István Scabó. Man bör först ringa 112.

Metanol, den sorts sprit man misstänker har tagit livet av flera personer bland annat i Indonesien, ger ofta utslag på synen innan personen ifråga avlider. De som drabbas har känt sig mycket trötta efter intaget och klagar på magsmärtor, samt att synen är dålig. Giftinformationscentralen rekommenderar att man ska ge den som drabbats mycket vatten – och även försöka framkalla kräkning.

Går inte att känna på smaken

Metanol är farligt även i mindre mängder, och finns bland annat i tändvätskor och lösningsmedel – men går inte att skilja från ”vanlig” alkohol genom smak, lukt eller utseende.

– Det kan räcka med en grogg träsprit, säger intensivvårdläkaren Björn Persson till SVT. Har man bekräftat att det handlar om metanol så kan man visserligen ge vanlig alkohol som motgift, det skyddar mot metanolens skadliga effekter, men framför allt bör man söka läkarvård.

De få symptom som skiljer etanol- mot metanolförgiftning är framförallt nedsatt syn, men även en onormal andfåddhet. Men båda dessa symptom kommer sent under händelseförloppet och är synen påverkad har man redan hunnit börja få skador av metanolförgiftningen. Det kan ta upp till ett dygn innan de särskiljande symptomen visar sig.

– Det är egentligen inte metanolen som är skadlig utan de produkter den bryts ner till, som myrsyra, säger Jenny Westerberg vid Giftinformationscentralen till SVT. Så är det långt till sjukhus kan man ge starksprit till en person som druckit metanol, en deciliter till en vuxen. Även småbarn kan man ge sprit till, men inte lika mycket, för att skydda mot metanolens verkningar.

Får man inte vård inom kort efter att ha blivit metanolförgiftad kan man falla i koma och skadorna kan bli allvarliga och bestående, dels i form av hjärnskador men även synen kan påverkas permanent – och även andra organ skadas om man inte får tillgång till intensivvård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.