Elakartad tumör. – Be en kompis titta i hårbotten och på ryggen där det kan vara svårt att se, tipsar hudläkare Yvonne Brandberg. Foto: Cancerfonden och Jan Lapins, Karolinska Universitetssjukhuset.

Så kollar du dina fläckar

Uppdaterad
Publicerad

Ser du ett hudmärke som skiljer sig från dina andra fläckar ska du ta kontakt med sjukvården. Det är det viktigaste rådet från professor Yvonne Brandberg på Karolinska institutet.

Är du orolig för att du kan ha fått en tumör bör du kontrollera dig noggrant.

– Man tittar noga på sin hud. Hittar man något man inte känner igen, eller som skiljer sig från andra märken man har på sin hud ska man vända sig till en hudmottagning eller en vårdcentral, säger Yvonne Brandberg, som är professor i vårdvetenskap vid Karolinska institutet.

Ta hjälp av någon

Man kan gärna ta hjälp av någon eftersom det är svårt att se hela kroppen.

– Be en kompis eller partner att titta i hårbotten, för där är det väldigt svårt att se. Ryggen kan du kontrollera i en spegel.

Hittar man något misstänkt är det viktigt att inte vänta och se hur det utvecklar sig.

– Man bör inte vänta. Av de som kommer i vård tidigt överlever 90 procent, säger Yvonne Brandberg.

Svårt se skillnad

Det kan vara svårt även för en läkare att se skillnad på godartade och elakartade tumörer, så kommer man till en vårdcentral får man ofta avvakta ett provresultat innan man blir remitterad till sjukhus för att operera bort tumören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.