Debatt vätar för Stefan Löfven (S), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V) och de andra partiledarna. Foto: TT

Så laddar partiledarna inför kvällens debatt

Uppdaterad
Publicerad

Utspel, pikar och kritik mot politiska motståndare. Riksdagspartiernas ledare gör sig redo för söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Klockan 20.00 drar partiledardebatten igång i SVT:s Agenda. Klimatet, migrationen, välfärden och kriminaliteten är kvällens huvudämnen.

I sociala medier och på nyhetssajter märks det att partiledarna är på tårna.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har under söndagen lyft frågan om vårdköerna i Sverige. ”I kväll borde vi prata om vårdköer, Löfven” är rubriken till en debattartikel i Aftonbladet signerad KD-ledaren.

”Det handlar bokstavligt talat om liv och död. Det är oacceptabelt att ett välfärdsland som Sverige inte klarar av att leverera en av dess mest grundläggande uppgifter: vård i tid”, skriver Busch Thor på Facebook och frågar sig själv: ”Vad har de andra partierna att erbjuda väljarna?”

Kritiserar Annie Lööf

Även V-ledaren Jonas Sjöstedt uttrycker på Twitter en önskan om att sjukvården skulle ha varit ett huvudämne under partiledardebatten.

Jonas Sjöstedt passar även på att rikta kritik mot C-ledaren Annie Lööf i en debattartikel i Expressen.

”Rika män i Danderyd och Djursholm kan korka upp champagnen. De var vinnarna när regeringen nyligen la fram sin budget. Tackkortet kan de skicka till Annie Lööf”, skriver V-ledaren.

Hyllar Greta Thunberg

Statsminister Stefan Löfven (S) har publicerat sig i en debattartikel i Aftonbladet på söndagsmorgonen. Där lägger han stor vikt vid svenska värderingar som han menar är grunden för ”ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige”.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter att han kommer att lägga fokus på det psykiska måendet bland unga i samhället. ”Men också de som kämpar på gatorna världen över för en vettig klimatpolitik”, skriver han och länkar till ett reportage om Greta Thunberg.

SVT:s programledare Anders Holmberg och Camilla Kvartoft är också laddade inför debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.