Så länge måste du köa för en hyresrätt

Uppdaterad
Publicerad

Satte inte dina föräldrar dig i bostadskö innan du började skolan? SVT har kollat upp hur lång tid du måste ha stått i kö för att få ett förstahandskontrakt i Sveriges storstadsområden.

Du får inget lån till en bostadsrätt, har inte sparat till en handpenning, inte stått i bostadskö sedan du var barn och är trött på att bo i andra hand. Känner du igen dig? Det är vardagen för många i Sverige. Och att det blir allt svårare att få tag på en bostad är inget nytt – bostadsköerna i landets tre största städer har fyrdubblats på bara åtta år.

Mer än en halv miljon människor köar nu till en bostad i någon av storstäderna, enligt siffror som SVT tagit fram. Men exakt hur länge får man vänta på en lägenhet? SVT ringde runt till flera bostadsförmedlingar i Malmö, Göteborg och Stockholm och frågade den enkla frågan: Om jag ställer mig i kön i dag – hur långt tid tar det innan jag får en lägenhet? Svaret var nedslående.

Kortare för nyproducerat

I Stockholm får man räkna med en kötid på minst fem år för att få en lägenhet i de yttre förorterna, blir beskedet när SVT ringer upp Stockholms Stads bostadsförmedling och utger sig för att vara en vanlig bostadssökande. För nyproducerade hyresrätter som ofta har dyrare hyror och kortare kötider, krävs det ändå ett par års kötid. Till och med för korttidskontrakt som gäller mellan tre månader och två år är det ändå flera år kötid till, blir svaret från bostadsförmedlingen.

15 år för innerstan

I Göteborg är beskedet lite ljusare men där får vi ändå veta att man måste vänta minst två år, troligen längre innan man kan landa ett förstahandskontrakt. Men då ska man ha tur, menar bostadsförmedlaren på Boplats Göteborg som tar SVT:s samtal.

– Vill du ha en lägenhet i innerstan, får du vänta i 15 år. Vi har 8,500 lägenheter och 140 000 sökande. Det är lika illa som i Stockholm, säger hon.

Även lägenheterna via privata hyresvärdar sökes via Boplats Göteborg.

Privata i Malmö

Malmö har ungefär samma kötid som i Göteborg. I snitt ligger kötiden på två och ett halvt till tre års tid, blir beskedet från det kommunala bostadsbolaget Boplats Syd. I Malmö finns dock ett antal större privata hyresbolag med kortare kötid. Hos det privata hyresbolaget Heimstaden har man en kötid på ungefär ett till två år för en hyresrätt i de mindre attraktiva delarna av staden. Vill man bo i Malmös innerstad får man vänta minst fyra år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.