Flera åtgärder sattes in för att restaurangen skulle få öppna igen. Foto: Thomas Johansson, TT

Så många krogar har smittskyddet stängt

Publicerad

Totalt 39 restauranger och barer har hittills fått stänga på grund av smittorisk, efter beslut från smittskyddsläkare. Men det har varit korta stängningar, visar nyhetsbyrån TT:s undersökning.

Sedan i onsdags får kommunerna på egen hand fatta beslut om att stänga krogar som bedöms inte följa Folkhälsomyndighetens regler.

Innan dess har makten legat hos regionernas smittskyddsläkare som under vår och sommar 39 gånger stängt en krog av smittskyddsskäl, enligt en kartläggning från TT.

Alla krogarna har kunnat öppna igen, ofta inom mycket kort tid.

En krog som fick stänga i början av maj är Linnéterrassen i Göteborg. När beslutet kom kände restaurangledningen att beslutet var orättvist och sade att man skulle överklaga till förvaltningsrätten. Men ledningen ångrade sig.

– Vi gjorde inte det eftersom vi fick öppna igen efter helgen, säger Isabelle Källström, restaurangchef på Linnéterrassen.

Nya rutiner och skyddsutrustning

När krogen öppnade på nytt var det med mer avstånd och plexiglas mellan en del platser.

– Nu vet vi att vi gör rätt. Det var nya regler för alla och det är väldigt svårt att veta hur man ska göra eftersom mycket är tolkningsfrågor. Det var skönt att få ett godkännande för vi vill inte göra fel heller. Så på så sätt var det positivt också att de var här och kontrollerade, säger Isabelle Källström.

Stockholm sticker ut

Över hälften av krogarna som har fått stänga finns i Region Stockholm. Mycket på grund av en aktiv miljöförvaltning i Stockholms stad som gjort ett stort antal inspektioner som smittskyddsenheten har fått bedöma, berättar Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

– När vi stängde de första krogarna hade det ett stort signalvärde. Jag tror att många skärpte sig med automatik, säger han.

I flera regioner har dock ingen restaurang behövt stänga efter beslut från smittskyddsläkare. Men det har fortfarande inneburit arbete, berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län.

Anmärkning – inte stängning

– Det har varit kännbart ändå. Jag är ensam smittskyddsläkare på 13 kommuner, så jag är glad för den här lagändringen där både tillsyn och beslut ligger på samma enhet, säger hon.

För det mesta har följsamheten varit bra i regionen, tycker Bengnér. Även om enstaka krogar har fått anmärkningar.

– Men de har ändrat sina arbetssätt och följt råden vid upprepad kontroll. Så det har aldrig gått vidare till ett stängningsbeslut, säger smittskyddsläkaren.

Region Stockholm: 22

Region Östergötland: 5

Västra Götalandsregionen: 3

Region Dalarna: 2

Region Halland: 1

Region Norrbotten: 1

Region Skåne: 1

Region Sörmland: 1

Region Värmland: 1

Region Västmanland: 1

Region Örebro län: 1

Region Blekinge: 0

Region Gotland: 0

Region Gävleborg: 0

Region Jämtland Härjedalen: 0

Region Jönköpings län : 0

Region Kalmar län: 0

Region Kronoberg: 0

Region Uppsala: 0

Region Västerbotten: 0

Region Västernorrland: 0

Samtliga restauranger har öppnat igen. Perioden är från och med 25 mars till och med 30 juni och gäller krogar som stängts med beslut från regionernas smittskyddsläkare. Det var under den perioden som regionerna hade ansvaret. Från och med juli har kommunerna tagit över det ansvaret enligt en ny tillfällig lag.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet