Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– De nya reglerna ska göra det enklare för restauranger, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad. Foto: SVT, TT

Folkhälsomyndigheten: Minst en meter mellan sällskapen på restaurangerna

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har under torsdagen uppdaterat förskrifterna och de allmänna råden för restaurang, caféer och barer. En ny reglering är att det ska vara minst en meter mellan sällskapen.
– Den nya regleringen vi har tagit fram är för att det ska bli enklare för dem som har restauranger och för tillsynen, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på folkhälsomyndigheten.

Under presskonferensen konkretiserade Folkhälsomyndigheten restriktionerna som gäller för samtliga platser som serverar mat. I stället för tidigare ”en armslängdsavstånd” ger man nu ett exakt mått.

– Vi är dels tydligare med en meter. Och dels att vi kopplar föreskriften till den nya lagen om serveringsställen. Så kallade food trucks och skolbespisningar omfattas inte. Det finns några skillnader men inte många, säger Bitte Bråstad.

Nya lag från 1 juli

Under onsdagen trädde den nya restauranglagen i kraft som innebär att kommunerna får ansvaret för att bedriva tillsyn och har möjlighet att stänga ner restauranger och caféer som inte följer de föreskrifter som finns.

För detta har regeringen skjutit till 75 miljoner kronor till kommunerna.

– Den nya regleringen vi har tagit fram är för att det ska bli enklare för dem som har restauranger och för tillsynen, säger Bitte Bråstad.

Gäller inte inom sällskap

Den nya avståndsregeln mellan sällskapen och borden börjar gälla från och med den 7 juli. Däremot är det fortfarande det egna ansvaret som gäller inom sällskapen.

– Om man känner varandra, och är en familj då kan inte tillsynen eller restaurangen säga någonting. Då är det ditt eget ansvar att hålla avstånd. Är det någon du inte träffat på länge, så håll avstånd, säger Bitte Bråstad.

”Knyt inte nya kontakter”

Totalt antal smittade i Sverige är nu 70 639, vilket är ökning med 947 bekräftade fall det senaste dygnet. Antalet inrapporterat avlidna har stigit med 41 personer till 5 411.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Utan umgås med färre nya personer. Det kan också hjälpa till att minska kontaktytan för den här smittan, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Fakta: Nya regler för serveringsställen

Visa

Folkhälsomyndighetens föreskrifter är ett komplement till den lagändring som trädde i kraft 1 juli och innehåller bestämmelser kring vilket ansvar serveringsställen har.

Enligt föreskrifterna ska minst en meters avstånd hållas till andra sällskap på restauranger, kaféer och barer. Inom sällskapet är det upp till var och en att hålla nödvändigt avstånd. FHM:s rekommendation är lite mer än en armslängds avstånd.

Serveringsställen har ett ansvar att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Mat och dryck får enbart serveras till de som sitter ner vid ett bord eller en bardisk. Serveringsställena ska erbjuda handtvätt eller handsprit till sina gäster.

Kommunerna tar över hela tillsynskedjan enligt lagändringen 1 juli och blir också den enhet som har rätt att besluta om förelägganden.

Alla ställen som serverar mat omfattas inte, undantag görs för till exempel personalrestauranger, skolmatsalar och foodtrucks.

Källa: Folkhälsomyndigheten/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer