Hör Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten berätta om den nya vägledningen. Foto: SVT

Nytt besked: Detta gäller för personer med antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Den som testar positivt för antikroppar kan umgås med riskgrupper, enligt ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten.

– På individnivå bedömer vi att ett positivt test är en minskad risk för att bli smittad och smitta vidare, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff.

Folkhälsomyndigheten presenterar i dag en ny vägledning för hur antikroppstester ska tolkas och användas. Enligt den kan riskgrupper som har påvisade antikroppar agera i samhället på samma villkor som icke riskgrupper.

Men även den som fått ett positivt antikroppstest ska följa myndighetens generella rekommendationer om handtvätt, stanna hemma vid sjukdom och att hålla avstånd till personer utanför sin umgängeskrets.

Coronapandemin

-Man ska inte ha stora kramkalas och man undvika stora folksamlingar. Men man kan förflytta sig och förhålla sig till råden på samma sätt som andra gör, säger Karin Tegmark Wisell.

Ger skydd i närtid

Folkhälsomyndigheten bedömer att ett positivt testresultat kan ge skydd i upp till ett halvår. Men bedömningen kan komma att ändras eftersom coronaviruset inte har studerats mer än i ett par månader och ingen i dag vet hur varaktig immunitet mot covid-19 kan vara. 

Folkhälsomyndigheten konstaterar att tillförlitligheten hos dagens tester varierar. För att testerna inte ska ge falska resultat ställs i vägledningen höga krav på prestanda.

Prioordning rekommenderas

För att testningen ska vara ändamålsenlig och resurseffektivt rekommenderas regionerna att följa en prioordning: i första hand personer som arbetar inom vård och omsorg, i andra hand riskgrupper, i tredje hand personer som arbetar med samhällsviktig verksamhet och i fjärde hand övriga personer från 18 års ålder.

I dagsläget är det bara region Stockholm och region Uppsala som erbjuder allmän provtagning för de som vill testa för antikroppar mot covid-19. Örebro börjar successivt erbjuda antikroppstester från och med denna vecka. Flera andra regioner räknar med att börja komma i gång till hösten.

Om du har påvisade antikroppar

Ett positivt IgG-antikroppssvar bedöms innebära följande: 

  • Du har en minskad risk att själv smittas och föra smittan vidare
  • Du kan umgås med vänner och familj inklusive de som tillhör riskgrupp, både inomhus och utomhus, så länge generella rekommendationer följs
  • Du bör fortsatt undvika större sociala sammanhang.

Generella rekommendationer är exempelvis:

  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Tvätta händerna
  • Följ myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridning
  • Följ de regler för skyddsåtgärder som finns på din arbetsplats

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet