Allmän provtagning för antikroppstester erbjuds i nuläget i Region Stockholm och i Region Uppsala. Foto: TT

Guide: Så ser det ut med tester i din region

Uppdaterad
Publicerad

I flera regioner kan ännu bara personer inom samhällsviktiga yrken testa sig för covid-19, i vissa är det öppet för alla som vill. Här ser du hur det ser ut i din region med så kallade PCR-tester för aktiv smitta och med antikroppstester.

Region Blekinge:

Alla som har symptom kan testa sig för aktiv smitta. Personal inom vård och omsorg och hemtjänst samt boende på äldreboende och särskilt boende får göra antikroppstest gratis. Testen inleds i slutet av juni.

Region Dalarna:

Erbjuder alla test för aktiv smitta, antikroppstest för hälso- och sjukvårdpersonal.

Region Gotland:

Alla som har symptom eller har en samhällsviktig roll kan testa sig för aktiv smitta. Inte möjligt att testa sig för antikroppar ännu, även om man har en samhällsviktig roll.

Region Gävleborg:

Personer med symptom kan testa sig för aktiv smitta. Vård- och omsorgspersonal kan testa sig för antikroppar.

Region Halland:

Alla med symptom erbjuds självprovtagning för aktiv smitta. Dock har det varit en del problem, en tredjedel av proverna har inte kunnat analyseras av tekniska skäl. Inget beslut om när antikroppstesterna kan dra i gång.

Region Jämtland Härjedalen:

I nuläget enbart möjligt att testas för aktiv smitta. Planering för utökad provtagning pågår.

Region Jönköpings län:

Hälso- och sjukvårdspersonal testas samt personer med symptom kan testa sig för aktiv smitta. Ambitionen är att allmänheten ska kunna testa sig till hösten för antikroppar.

Region Kalmar län:

Alla med symptom kan testa sig för aktiv smitta, ingen tidsplan för när antikroppstester för allmänheten kan dra i gång.

Region Kronoberg:

Personer i samhällsviktiga grupper testas för aktiv smitta, ingen allmän provtagning för aktiv smitta eller antikroppar.

Region Norrbotten:

Personer med symptom kan testa sig för aktiv smitta. Antikroppstest i nuläget enbart för vårdpersonal men väntas starta upp för allmänheten under sensommaren/hösten.

Region Skåne:

Alla med symptom kommer att kunna testa sig från månadsskiftet juni/juli. Vårdpersonal testas för aktiv smitta. Antikroppstest sker i begränsad omfattning, oklart när det kommer breddas till att gälla allmänheten.

Region Stockholm:

Erbjuder gratis test för alla, både antikroppstest och aktiv smitta. Appen som används har haft problem med överbelastning.

Region Sörmland:

Allmänheten kan testa sig för aktiv smitta och från och med vecka 28 erbjuds allmänheten antikroppstest.

Region Uppsala:

Alla med symptom erbjuds test för aktiv smitta. Regionen erbjuder även antikroppstest på 25 vårdcentraler i länet mot egenavgift på 200 kronor. Platser för tidsbokning läggs upp eftersom.

Region Värmland:

Vård- och omsorgspersonal och övrig personal inom samhällsviktiga yrken kan testa sig för aktiv smitta. Planering pågår för antikroppstester.

Region Västerbotten:

Vård- och omsorgspersonal och anställda inom annan samhällsviktig verksamhet erbjuds prov vid symptom. Ingen antikroppstestning för allmänheten under sommaren, därefter begränsad möjlighet att testa sig för antikroppar.

Region Västernorrland:

Personer med lindriga symptom kan testa sig för smitta. Breddad provtagning planeras. Ännu ingen tidsplan för antikroppstester för allmänheten.

Region Västmanland:

I nuläget enbart möjligt att testas för aktiv smitta. Planering för utökad provtagning pågår. Ännu ingen tidsplan för antikroppstester för allmänheten.

Region Örebro län:

Samhällsviktig personal kan testa sig, från och med vecka 27 kan även allmänheten testa sig för aktiv smitta. Successivt antikroppstest erbjuds mot en egenavgift på 200 kronor från och med vecka 27.

Region Östergötland:

Planeras för allmänheten efter sommaren. I nuläget testas brukare och personal på äldreboenden och avdelningar där covid-patienter varit inlagda.

Västra Götalandsregionen:

Patienter och personal inom vård och omsorg är prioriterade för provtagning av aktiv smitta. Antikroppstester för allmänheten planerade till september mot en egenavgift på 160 kronor.

Rättelse: Det fanns tidigare felaktiga uppgifter för Sörmland och Jönköping som nu är uppdaterade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer