Foto: TT

Så många politiker försörjs av riksdagen trots att de slutat

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av de riksdagsledamöter som slutade efter valet i höstas lever fortfarande på pengar från riksdagen. Trots att reglerna har skärpts kan en majoritet av dem fortsätta att ta ut sin fallskärm i flera år till – vissa ända till pensionen.

SVT Nyheter har granskat utbetalningarna till de ledamöter som lämnat riksdagen och fortfarande plockar ut riksdagens så kallade inkomstgaranti. Av de 124 ledamöter som slutade i höstas får 73 pengar av riksdagen.

För Socialdemokraterna handlar det om 18 ledamöter av totalt 28 stycken, och bland Moderaterna är det 24 ledamöter av 43. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har sex tidigare ledamöter av åtta som slutade i och med valet 2014 som fortfarande försörjs av riksdagen.

”Behövde ladda batterierna”

En av dem som lämnat är Christer Adelsbo (S) som satt i riksdagen i tolv år. Innan den politiska karriären tog fart var Adelsbo industriarbetare, i dag plockar han ut drygt 47.000 kronor i månaden.

– Jag har en anställning i botten men det var 22 år sedan. Det är inte helt enkelt. Jag behövde ladda batterierna, men nu är det dags att börja fundera här efter sommaren och vara mer aktiv, säger han.

Trodde jobbjakt skulle gå lätt

Även centerpartisten Johan Linander hoppade av riksdagen i höstas. Han trodde det skulle vara lätt att få ett jobb, men så blev det inte. Istället lever han på de dryga 50.000 per månad som han får i inkomstgaranti.

– Jag var lite naiv. När jag slutade riksdagen trodde jag att en 40-årig rutinerad riksdagsledamot med juristutbildning skulle vara attraktiv på arbetsmarknaden men det är faktiskt inte så lätt som jag trodde. Det är snarast en nackdel att ha varit i politiken, tyvärr, säger han.

Inkomstgarantin har fått massiv kritik och 2013 ändrades reglerna. Numer har ledamöterna bara rätt till fallskärm i max två år. Men de nya reglerna gäller bara dem som valdes in i höstas. Ledamöter som suttit länge kan fortsätta kvittera ut ersättningen till 65-årsdagen. En av dem är Carina Hägg (S).

– Jag är nystartad småföretagare, ett engagemang jag avser utveckla kommande år, säger hon.

Har startat konsultfirma

Hon är långtifrån den enda som använder inkomstgarantin som försörjning medan de startar eget, Moderaten Jan-Evert Rådhström har startat en konsultfirma, men om det inte skulle gå vägen kan han ta ut 45.000 kronor i månaden till 2025.

– Jag tog ut 50.000 kronor ur mitt företag i maj och ska ta ut mer efter semestern. Det justeras i efterhand av SPV, säger han.

Socialdemokraten Gunnar Sandberg planerar att satsa på ett nytt skidområde i jämtländska Åkersjön.

– Det kan jag hålla på med eftersom jag har det nätverk jag har. Jag hoppas kunna plocka ut en lön i alla fall under delar av året, säger han.

FAKTA: Riksdagsledamöter med lönegaranti

Siffrorna som anges efter respektive parti avser antalet avhopp efter valet 2014 (till vänster) samt antalet som fick lönegaranti i juni 2015 (vänster).

Vänsterpartiet:

8 | 6

Centerpartiet:

8 | 6

Socialdemokraterna:

28 | 18

Kristdemokraterna:

10 | 6

Moderaterna:

43 | 24

Folkpartiet:

14 | 8

Sverigesdemokraterna:

2 | 1

Miljöpartiet:

11 | 4

Totalt:

124* | 73

Källa: Riksdagsförvaltningen, Statens tjänstepensionsverk, SVT

*Totallistan är exklusive de som kommit tillbaka till riksdagen, totalt 8 ledamöter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.