Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skiljer man sig oftast efter sommaren? Och varar äktenskapet livet ut om man klarat de första sju åren – psykologen Anna Bennich reder ut sant och falskt om skilsmässor. Foto: Mattias Lodding/SVT

Så många skiljde sig förra året

Uppdaterad
Publicerad

Den långsiktiga trenden är tydlig: fler skiljer sig i Sverige. Förra året gick över 23 600 par skilda vägar genom att avsluta sitt äktenskap, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Vi ligger någonstans på 2 000 skilsmässor per månad, säger Tomas Johansson, statistiker på SCB.

De flesta som skiljde sig förra året var mellan 35 och 46 år, vilket är den vanligaste åldern att skilja sig på i Sverige. Absolut ovanligast är att skilja sig när man är över 85, eller yngre än 19.

De flesta av de 23 647 paren hann ändå fira sitt tennbröllop, det vill säga tioårsjubileum. Äktenskapen höll i drygt 11 år i snitt.

Sedan 1998 har äktenskapens längd förändrats marginellt och legat stadigt på mellan 10 och drygt 12 år.

En annan orsak till att ett äktenskap avslutas är att någon i paret avlider. De äktenskapen varade i snitt i nästan 47 år.

”Ingen pandemieffekt”

Under 2000-talet har antalet signerade skilsmässopapper varierat från år till år. Trenden på sikt är ändå stigande, enligt SCB. Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 par skiljde sig. Toppåret var 2013 med 27 000 skilsmässor.

Siffrorna från 2021 visar på färre skilsmässor jämfört med föregående år. Men någon tydlig pandemieffekt är svår att se.

– Det man tänker är att det skulle bli en tydlig pandemieffekt, men förändringarna är inte så de stora senaste åren. Flera saker påverkar, bland annat hur giftermålen sett ut året innan, säger Tomas Johansson. 

Däremot ligger Sverige högt jämfört med andra länder.

– Sverige ligger helt klart högre än flertalet länder i EU-snittet. Den främsta anledningen är att det finns stora länder med stor befolkning som ligger lägre. En annan orsak är att det i vissa länder inte är lika accepterat med skilsmässa som Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nadja Christiansson Drake och hennes systrar berättar om sina perspektiv på skilsmässan. Foto: Tatiana Kireeva/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.