Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenske Alexander von Zeipel som bor i Bryssel om varför han ska rösta i höst. Foto: SVT, Pontus Lundahl/TT.

Rekordmånga utlandssvenskar kan rösta i höstens val

Publicerad

Omkring 175 000 svenskar bor utomlands och får rösta i riksdagsvalet i höst. Antalet har ökat sedan föregående val, visar siffror från Valmyndigheten.

Alexander von Zeipel – som bor i Bryssel – är en av dem som kommer rösta från utlandet.

– En dag kanske jag vill flytta hem igen och då vill jag ha varit med och påverkat.

Valet i höst spås bli jämnt och en av de grupper vars röster räknas sist är de svenskar som bor utomlands. Tillsammans skulle de 175 000 röstberättigade utlandssvenskarna kunna bilda Sveriges femte största stad men valdeltagandet brukar vara lågt, knappt 50 procent.

En av de som har studerat utlandssvenskarnas röstbeteende är Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet. Enligt henne kan det finnas flera förklaringar.  

– Det kan handla om att man inte är så intresserad av svensk politik, eller att man tycker det är krångligt att ta sig till ambassaden och rösta. 

Har historiskt röstat till höger

De borgerliga politiker som vill få till ett maktskifte i höst kan dock göra klokt i att försöka nå ut till utlandssvenskarna. Historiskt har de nämligen tenderat att rösta till höger. 

– Det är en övervikt av moderatröster och de röstar i mycket lägre grad på Socialdemokraterna än övriga befolkningen, säger Maria Solevid.

Alexander von Zeipel har inte bestämt vilket parti han ska rösta på och han tycker att politikerna borde lägga mer fokus på de röstberättigade svenskar som bor utomlands. 

– Ibland känns vi lite bortglömda. Jag tror att man med en ganska liten insats kan få många av oss att rösta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.