Foto: SVT

Psykologernas fyra bästa tips till småbarnsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Studier visar att småbarnsföräldrar ofta mår dåligt och brottas med oro och osäkerhet i rollen som föräldrar och partners. Det är också den period som många väljer att gå isär.

Psykologerna Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth har skrivit boken ”Må bra som förälder”. Boken är tänkt att hjälpa föräldrar under småbarnsåren.

Båda berättar om en känsla av att känna sig överrumplade när de själva fick barn. Det var en omställning som var omöjlig att föreställa sig.

– Det var oerhört svårt att förbereda sig. Det kunde vara ensamt att vara föräldraledig och man sov dåligt. Sen kom ett andra barn och då skulle man räcka till på ytterligare plan, säger Helga Johnsson Wennerdal.

Krav på att lyckas

Enligt Helga och Clara finns en bild av att man ska lyckas på så många områden och allt detta samtidigt kan bli för mycket för många.

– Förutom oron att inte räcka till eller klara de förväntningar man tror finns så kan man ju bli nedstämd och deppig över att man upplever att man tappar sin identitet, säger Helga Johnsson Wennerdahl.

Med lite perspektiv facit i hand vad hade ni gjort annorlunda?

– Vi hade nog följt våra fyra råd lite bättre. Det blir också lättare ju äldre barnen blir och man landar i det hela, säger Helga Johnsson Wennerdal.

Författarnas fyra bästa tips till småbarnsföräldrar:

1. Låt dig själv känna det du känner

2. Våga välja bort och skapa marginaler i vardagen.

3. Sök stöd hos andra  och berätta hur det är.

4. Avfölj och välj vem du lyssnar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.