Liberalernas valvaka på Clarion hotel i Stockholm 2018 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket har Liberalernas siffror sjunkit

Uppdaterad
Publicerad

De har anklagats för att under hösten ha målat in sig i ett hörn och för att ha bidragit till en utdragen regeringsbildning. Och väljarsiffrorna har inte låtit vänta på sig. Det är en klar nedgång för Liberalerna.

Hösten har inte varit lätt för någon, allra minst för väljarna som tålmodigt, men frustrerat, väntat på en regering. När den till slut bildades verkade det ändå som att få var nöjda. Liberalerna var ett av de partier som anklagades för att ligga bakom det som många har beskrivit som regeringskaos.

Sjönk rejält

I oktober, alltså månaden efter valet, låg partiets väljarstöd på 4,6 procent. Den siffran sjönk dock rejält till 3,7 procent i november, i december var siffran 3,9.

I januari fortsatte den nedåtgående trenden: 3,4 procent. I SVT:s senaste Novus-undersökning, som publiceras i sin helhet på torsdag, står det klart att Liberalerna har drabbats av ytterligare en kraftig nedgång. Nu ligger siffran på 2,7.

Den siffran är inte statistiskt säkerställd, däremot är det fastställt att partiet nu ligger klart under fyraprocentsspärren.

Förtroendet skadat

Även förtroendet för Jan Björklund har tagit rejält stryk enligt SVT:s Novus-undersökning som gjordes sista veckan i januari 2019. 15 av väljarna har ganska eller mycket stort förtroende för honom. Med den siffran hamnar han på sjunde plats av nio partiledare (inklusive Miljöpartiets två språkrör). Ungefär ett halvår innan, augusti 2018, hade han 24 procent.

Oktober: 4,6 procent

November: 3,7 procent

December: 3,9 procent

Januari: 3,4 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer