Så mycket ökar matsvinnet i jul

Uppdaterad
Publicerad

Jul betyder för många mycket mat på bordet men det är långt ifrån allt som hamnar i magen.

Vi slänger 12 procent mer mat under julen jämfört med under hösten.

– Felet man gör är att man tänker stora portioner istället för att begripa att det är små portioner av varje som gäller, kanske 20 olika rätter som man köper. Det finns bra portionsguider på nätet där man kan räkna ut att det till exempel räcker med 50 gram skinka per person och så multiplicerar man bara det med antalet gäster. Är det barn med så kanske man kan lägga på lite extra för köttbullar och prinskorvar, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.

Mycket mat i soporna

Det slängs oerhörda mängder ätbar mat i Sverige, ungefär 600.000 ton varje år. En stor del för att datummärkningen gått ut eller att produkterna är kantstötta eller något annat. Men det pågår också många projekt för att vi ska slänga mindre.

Går att minska

I Veddesta norr om Stockholm ligger till exempel landets enda livsmedelsbutik där Stadsmissionen säljer varor som de stora matkedjorna skänkt.

– I vårt hållbarhetsarbete är minskat matsvinn jätteviktigt säger Claes Salomonsson presschef på Axfood, vars butiker skänker stora mängder mat.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

Ja det är en bra fråga, jag tror inte att vi eller svenska folket varit riktigt mogna. Nu har vi blivit mer medvetna och tänker miljömässigt. Varför ska vi kasta så mycket mat som vi gör, frågar sig Claes Salomonsson.

Bara vissa får köpa

Man måste ha ett speciellt medlemskort för att få handla i matsvinnsbutiken till de låga priserna och medlemmar får bara de som är ekonomiskt eller socialt utsatta bli.

– Har man ett medlemskort kan man handla här för 250 kronor i veckan till ungefär en tredjedel av ordinarie butikspris och det är väldigt populärt förklarar, Anne Dinesen som är projektledare. Det här är ju ett väldigt nytt koncept men vi tycker att det ska finnas fler butiker, säger Anne Dinesen.

Portionsguide till julbordet

  • En normal bufféportion är ca 500 gram, varav kött och fisk 100-150 gram och tillbehör 250-350 gram.
  • Ett recept beräknat för fyra personer räcker till 10-12 buffé portioner. Ju fler rätter på julbordet, desto mindre portionsstorlekar.

Så här mycket mat går det åt per person

Sill, tre sorter: totalt 50-75 g

Gräddfi: ¼ dl, 20 g

Sillsallad: 2 msk, 50 g

Potatis: 75 g

Löjrom/stenbitsrom/sikrom: 15 g

Grön- eller tomatsallad: 50 g

Rökt eller gravad lax i skivor: 50 g

Varmrökt lax: 50 g

Gravlaxsås: 2 msk, 30 g

Rökta produkter, kallskuret: 50 g

Skinka: 50 g

Rödkål: 50 g

Små köttbullar: 6 st, 80 g

Prinskorv: 3 st, 60 g

Janssons frestelse: 70 g

Julkorv: 50 g

Hårt bröd: 15 g

Mjukt bröd: 50 g

Hårdost: 25 g

Dessertost: 15-25 g

Källa: Konsumentföreningen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.