Trots elpriserna: Så mycket sparar du på att köra på el

Uppdaterad
Publicerad

Det går att spara över 10 000 kronor om året på att köra elbil istället för bensinbil. Det visar en jämförelse Bil Sweden har gjort. Men hur mycket man kan spara beror en hel del på var man kan ladda.

Elpriserna har stigit under vintern. Men det har även diesel- och bensinpriserna. Så vilket bränsle vinner den prismatchen? Det gör el i alla lägen, enligt en ny analys från bilbranschens organisation Bil Sweden. De har jämfört drivmedelskostnaden för en normalbilist som kör 1100 mil om året. Jämförelsen visar att det kan vara fyra gånger så dyrt att köra på bensin som på el, eller en skillnad på över 10 000 kronor om året. Det är ännu mer om man kör mer än genomsnittet och om man endast laddar billigt hemma.

  • Dyrast är att köra på bensin, 13700 kronor per år.
  • Dieselbilen kostar 10100 kr/år.
  • En elbil som enbart laddas på publika stationer 7700 kr/år.
  • En elbil i södra Sverige som oftast laddas hemma 4700 kr/år.
  • En elbil i norra  Sverige där elen är billigare kostar 3500 kr/år.

– Det absolut billigaste är att bo i norra Sverige, och ladda hemma med privat laddning, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Elbilen billigast

Antalet elbilar växer fort men hittills är bara 2 procent av bilparken rena elbilar, och många tvekar av flera skäl att skaffa en; dyra att köpa, osäkert andrahandsvärde, miljödåliga batterimetaller, räckviddsångest och köer vid laddstationerna, och inte minst är det omöjligt för många att ha egen laddplats.

Men elbilen är billigare att köra, trots vinterns höga elpriser. Bil Sweden har bara räknat på vad det kostar att köra och inte på totalkostnaden för att äga en ny bil, inklusive service, försäkring, fordonsskatt med mera. Men andra jämförelser visar att månadskostnaden för en elbil ofta är lägre, trots att de är dyra att köpa.

– En elbil har fortfarande högre inköpspris, men där tror vi att de kommer att vara jämställda någon gång före 2025. Men vad den här analysen visar är att den är avsevärt billigare i driftskostnader, vilket gör att dina totala ägarkostnader blir lägre, säger Mattias Bergman.

Så är beräkningen gjord

Bil Sweden har utgått från genomsnittliga drivmedelspriser under 2021 och pris vid rörligt elavtal.

Publik laddning innebär 80 procent normal- och 20 procent snabbladdning.

Att ladda hemma innebär 90 procent hemmaladdning och 10 procent publik snabbladdning, tex på resa.

Södra Sverige innebär elområde 4, medan norra är område 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.