Så mycket tjänar staten på bränsleprischocken

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill regeringen sänka skatten på bensin och diesel. Men det senaste årets kraftigt höjda priser har samtidigt givit staten ökade momsintäkter. Varje månad får staten in en dryg miljard kronor mer visar SVT:s jämförelse. Det är nästan lika mycket som skattesänkningen kostar. Men det är inte säkert att staten är en vinnare.

Höjda bensin- och dieselpriser ger staten ytterligare momsintäkter på över en miljard kronor i månaden. Det visar en jämförelse som SVT har gjort av priserna för ett år sedan med priset idag efter att kriget i Ukraina bröt ut.

Mest tjänar staten på att dieseln stigit med nio kronor.

Hur tjänar staten på att priserna går upp – och hur mycket?  Och hur slår skattesänkningen? Se hur vi räknat i faktarutan nedan.

Så har vi räknat

Diesel

Enligt SCB säljs i snitt 555 miljoner liter diesel i månaden.

Priset på diesel i mars 2021 hos OKQ8 var drygt 16 kr. Uppskattat försäljningsvärde 8,9 miljarder varav moms (25 %) 1,8 miljarder.

I mitten av mars 2022 har priset legat på drygt 25 kr. Försäljningsvärdet 13,9 miljarder varav moms 2,8 miljarder.

Bensin

Det säljs 236 miljoner liter bensin per månad.

Bensinen kostade då 16 kr och försäljningsvärdet var 3,8 miljarder varav moms 0,8 miljarder.

Nu kostar bensinen drygt 21 kr och försäljningsvärdet blir då 5 miljarder varav moms 1 miljard.

Extra momsintäkt för diesel blir cirka en miljard och för bensin cirka 0,2 miljarder, totalt 1,2 miljarder.

Regeringen föreslår nu en prissänkning vid pumpen på 1:30 kr 1 juni plus den redan beslutade sänkningen på 0:50 kr 1 maj. Med en skattelättnad på 1:80 kr per liter (varav moms 0,36 kr) minskar momsintäkterna med 285 miljoner kronor till cirka 0,9 miljarder kronor istället.

Det här är en grov uppskattning utifrån dagens priser, men eftersom priserna svänger snabbt kan momsintäkterna förändras. Vi har inte tagit hänsyn till att den verkliga försäljningen skiljer mycket mellan sommar och vinter och om försäljningen nu sjunker på grund av de höga priserna. Men fortsatt höga priser på drivmedel ger ökade momsintäkter för staten för drivmedel. Men statens totala momsintäkter kan totalt bli desamma när människor får mindre pengar till annan konsumtion som hade givit moms och andra skatteintäkter.

Skatten på drivmedel utgör innan den föreslagna sänkningen cirka 40 procent av dieselpriset (ca 10 av 25 kr), och drygt 50 procent av priset på bensin (11 av 21 kr).

Dagens skatt, innan sänkningen, är för bensin 6,82 + moms och för diesel 4,803 + moms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.