Foto: SVT Grafik

Så populära är kunganamnen

Uppdaterad
Publicerad

Både Leonore och Nicolas, namnen på prinsessan Madeleine och Chris O'Neills två tidigare barn, ökade i popularitet efter att de blivit prins- och prinsessnamn. Men ökningarna är förhållandevis små.

– Jag skulle inte säga att namnen har fått någon större påverkan på hur svenska folket döper sina barn, säger Pernilla Brynefelt, handläggare på enheten för befolkningsstatistik på SCB.

Mellan 1998 och 2014 fick mindre än tio personer per år Leonore som tilltalsnamn.

Efter att prinsessan Madeleine och Chris O'Neills år 2014 döpte sin första dotter har namnet ökat i popularitet.

Året därpå fick 16 personer Leonore som tilltalsnamn. Följande år ökade det till 30 personer och 2017 var det 41 personer som fick Leonore som tilltalsnamn.

Nicolas också mer populärt

En liknande utveckling kan man se när det gäller namnet på Madeleine och Chris andra barn, Nicolas.

Mellan 1998 och 2015 då prinsen föddes fick mellan 20-50 barn årligen Nicolas som tilltalsnamn. Året efter att prinsen fötts tog namnet ett ordentligt skutt i statistiken då antalet ökade till 93.

Men även om namnen ökat i popularitet är ökningarna förhållandevis små säger Pernilla Brynefelt som arbetar som handläggare på SCB.

– Förra året föddes omkring 115 000 barn i Sverige och ungefär hälften av dem är flickor. Att 41 fick Leonore som tilltalsnamn är ju inte jättemånga. Jag skulle inte säga att kunganamnen har fått någon större påverkan på hur svenska folket döper sina barn, säger hon till SVT Nyheter.

Estelle minskad i popularitet

När det gäller Estelle, namnet på kronprinsessan Victoria och prins Daniels dotter, minskade det något i popularitet efter att kronprinsessans dotter döptes 2012.

Året därpå fick 33 personer Estelle som tilltalsnamn jämfört med 55 personer 2012. Under de två senaste åren har namnet återigen vuxit i popularitet och ligger nu på runt 70 personer årligen.

– Tittar man på Estelle så har det gått upp och ner de senaste 20 åren. Det är små upp- och nedångar och variationer hela tiden, säger Pernilla Brynefelt på SCB.

Så man kan inte tala om en prinsesseffekt?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Kungens barnbarn

  1. Prinsessan Estelle  
  2. Prins Oscar  
  3. Prins Alexander  
  4. Prins Gabriel  
  5. Prinsessan Leonore  
  6. Prins Nicolas   
  7. Prinsessan Adrienne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.